گروه رسانهای پردازش: شبکهسازی بین صنایع دارای فناوریهای فرآوری مواد معدنی با هدف صادرات دانش فنی و مهندسی به کشورهای صاحب معادن متنوع، توانمندی صنعت ایران در حوزه معدنی را به جایگاه اصلی خود در جهان سوق میدهد.
مهندس امیرحسین نیازی، مدیرعامل گروه صنعتی دانش بنیان “خزرترانسفو” در گفتوگو با گروه رسانهای پردازش با بیان این مطلب افزود: این مجموعه در سال ۱۳۶۱ با هدف تامین نیاز صنایع برق و الکترونیک کشور آغاز به کار کرده و امروزه به عنوان طراح و سازنده ترانس رکتیفایرها و اینورهای صنعتی شناخته میشود.
به گفته وی، کارخانه این مجموعه در بابلسر با ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰ مگاوات مبدلهای الکتریکی، محصولاتی برای تامین جریان مستقیم در قالب انواع ترانس رکتیفایر است که در صنایع معدنی برای فرآیندهای الکتروشیمیایی و عملیات متالورژی مورد استفاده قرار میگیرند؛
رکتیفایرهای تولیدی خزر ترانسفو برای استحصال الکتریکی (Electrowinning) و پالایش الکتریکی (Electrorefining) فلزات مس، روی، طلا، آنتیموان، نیکل، کبالت و دیگر فلزات رنگین استفاده میگردد.
نیازی، کاربرد رکتیفایرهای متالورژی این شرکت را در کورههای قوسالکتریکی جریان مستقیم، عملیات حرارتی (Annealing)، عملیات جوشکاری، عملیات برشکاری با الکترود گرافیتی (Gouging) و غیره عنوان کرد و در توصیف ویژگیهای آنها گفت: محصولات خزرترانسفو دارای راندمان و کنترلپذیری بالایی هستند و این شرکت تاکنون موفق به ساخت مشعلها و منابع تغذیه پلاسمایی شده است که میتواند در ریفرمرهای صنعت فولاد استفاده شود.
او با اشاره به ساخت بالغبر ۲۳۰ دستگاه رکتیفایر معدنی توسط خزرترانسفو در پنج سال اخیر، افزود: تولیدات این شرکت در مجموعههایی نظیر مجتمع مس سرچشمه، طلای زرشوران، ذوبآهن اصفهان، فولاد مبارکه اصفهان، مجتمع زرکوه و دیگر مجتمع های فرآوری مورد استفاده قرار گرفته است.
وی یکی از مزایای محصولات این شرکت را تولید سفارشی بر اساس نیاز صنایع خاطرنشان و با بیان اینکه این مجموعه قادر است رکتیفایر صنعتی را با ظرفیت تا ۲۵ هزار آمپر به صورت هواخنک ارائه دهد، افزود: سفارشیسازی تجیهزات براساس مشخصات فنی مدنظر فرایند متقاضی نظیر ولتاژ و آمپراژ ورودی و خروجی، شرایط محیطی، آبخنک یا هواخنک بودن، کیفیت DC خروجی، سطح اتوماسیون، هزینه بهرهبرداری و درنظر گرفتن پارامترهای دیگر زیرنظر متخصصان مجموعه ارزیابی شده و بر این اساس عملیات طراحی، شبیهسازی، تولید مدارک فنی، ساخت و مونتاژ تجهیز و در نهایت پس از انجام آزمون طبق استانداردهای بینالمللی به کارشناسان صنعت مصرف کننده تحویل داده میشود. بخشهای عمده این فرایند، طراحی و ساخت ترانسفورمر (LV)، ساخت انواع رکتیفایر تریستوری، دیودی یا IGBT، پیاده سازی اتوماسیون با استفاده از PLCهای شرکت زیمنس و همچنین طراحی و ساخت استراکچر اصلی تجهیزات اشاره کرد.
مدیرعامل خزرترانسفو با اشاره به رشد قابلتوجه فعالیتهای شرکت پس از تایید دانشبنیانی شرکت، تصریح کرد که این مجموعه، به عنوان واحد فناور عضو پارک علم و فناوری مازندران و نیز سهامدار صندوق پژوهش و فناوری استان مازندران است.
همچنین این شرکت علاوه بر پروانه بهرهبرداری، دارای پروانه تحقیق و توسعه از سازمان صمت است. در حوزه مسوولیت اجتماعی شرکت خزرترانسفو با پشتیبانی از رقابت های مهارت جوشکاری به ویژه در مسابقات جهانی، اسپانسر برگزاری اردوهای آمادگی و اعزام تیم ملی این رشته به مسابقات ژاپن، کانادا، انگلستان، آلمان، امارات، روسیه نیز بوده است. همکاری مستمر این مجموعه صنعتی با دانشگاهها و پژوهشگاههای صنعتی بهویژه دانشگاه صنعتی نوشیروانی در قالب تولید دانش فنی همواره مورد توجه بوده و به عنوان یک مجموعه پیشتاز پژوهش صنعتی شناخته میشود.
وی، تخصصی بودن تولید رکتیفایر در جریانهای بالا در دنیا را خاطرنشان کرد و افزود: شرکتهای پیشتاز در دنیا از نمونههای مشابه آلمان و ایتالیا استفاده میکنند اما خزرترانسفو توانسته با اعتمادسازی به واسطه سفارشیسازی، خدمات پس از فروش و دانشفنی به کار رفته در تولید، بازار رقابت ایران را از محصولات چینی به سمت تولیدات داخلی سوق دهد، از سوی دیگر قیمت تمامشده محصولات این شرکت ۵۰ درصد کمتر از نمونههای اروپایی و با کیفیت مشابه آنها است.
به گفته او، خزرترانسفو در راستای تحقق سند چشمانداز خود که تبدیل شدن به قطب تولید رکتیفایر در منطقه تا سال ۱۴۰۴ است، درنظر دارد بازار صادراتی خود را در کشورهای CIS تعریف کند و حضور در نمایشگاههای ترکیه و قزاقستان در سال ۲۰۲۴ از جمله برنامههای این مجموعه به شمار میآید.
نیازی، اجرای طرح توسعه شرکت را یادآور شد و افزود: مجوز طرح توسعه شرکت برای ایجاد یک مرکز نوآوری تخصصی در حوزه الکترونیک قدرت با هدف دستیابی به فناوریهای انرژیهای نو، اینورترها، درایورها و UPSهای صنعتی دریافت شده است و پیشبینی میگردد طی دو سال آینده برپایی آن به انجام برسد.
شایان ذکر است، خزر ترانسفو تاکنون برای بیش از ۱۰۰ نفر اشتغالزایی کرده که بالغبر ۴۰ درصد آنان از متخصصین با مدارج علمی کارشناسی ارشد و بالاتر هستند.