دولت با ارائه تسهیلات، اعطای مجوزهای لازم، برنامهریزی قابل اجرا و سایر موارد مربوطه، با ورود تکنولوژی، تجهیزات و ماشینآلات جهت اکتشاف و استخراج معادن با عمق های بیشتر به یاری جامعه معدنی بشتابد.
مهندس سیدوحید سیدعلی، مدیرعامل شرکت “توسعه معادن فولاد خوزستان” در گفتوگو با گروه رسانهای پردازش با اشاره به ضرورت یکپارچه سازی اکتشافات داخلی و برونمرزی و بیان این نکته که حیات شرکتهای صنعتی بهویژه تولیدکنندگان فولاد وابسته به تامین مواداولیه مستمر است، افزود: فولاد خوزستان به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای این حوزه در سالهای اخیر با چالش تامین مواداولیه مواجه بوده و با توجه به عدمپاسخگویی اکتشافات صورت گرفته، اقدام به تاسیس شرکت توسعه معادن فولاد خوزستان در سال ۱۴۰۰ کرده است.
به گفته او، این شرکت با ماموریت تامین پایدار مواداولیه گروه فولاد خوزستان از طریق خرید، تملک، مشارکت و اکتشاف پتانسیلهای معدنی، پهنههای مدنظر گروه را راستیآزمایی کرده و با توجه به امتیازبندی براساس مولفههای کارگروه تخصصی معدن، عملیات دریافت پروانه اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری صورت میگیرد.
وی با توجه به هزینه تاثیرگذار حمل مواداولیه، تعریف کوریدورهایی در مناطق سنگان، یزد، کرمان، زنجان، کردستان و… را مورد اشاره قرار داد و افزود: یکی ازنقاط ضعف برخی معادن، دارا بودن معارضین دولتی، حقوقی و حقیقی مانند منابع طبیعی و محیطزیست و… است که موجب میشود از ذخایر موجود به نحو صحیح استفاده نشود.
سیدعلی با تشریح فعالیتهای این شرکت از قبیل اکتشاف، استخراج، بهرهبرداری و بازرگانی خاطرنشان کرد که درصورت عدمتامین خوراک اولیه کارخانجات گروه فولاد خوزستان، این شرکت با دارا بودن زیرساختهای لازم و بهرهگیری از توان سایر شرکتهای گروه از جمله نیروی انسانی، دانش، ماشینآلات، تجهیزات و… چالش کسری مواداولیه را از بازارهای داخل و خارجی مرتفع میسازد.
او به چالشهای حوزه اکتشاف در کشور اشاره کرد و با بیان این مطلب که هنوز سندی مبنیبر آمایش سرزمین در حوزه معدن وجود ندارد، افزود: پراکندگی و گسستگی صدور قوانین و تبصرههای معدنی از یک سو و جزیرهای عمل کردن شرکتهای معدنی و پهنههای تحت بهرهبرداری آنها موجب شده تا مطالعات عمقی اکتشافی و طرح جامع اکتشاف در اختیار معدنکاران قرار نداشته باشد.
مدیرعامل توسعه معادن فولاد خوزستان غیرقابلاعتماد بودن برخی پروانههای بهرهبرداری موجود را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: عدمگزارش تناژ واقعی ماده معدنی در پروانه و یا صدور پروانه به نام یکی از چند ماده معدنی موجود در کانسار و چشمپوشی از سایر رگههای موجود، موجب شده تا بانک اطلاعاتی جامع و موثقی از نظر میزان ذخیره و تناژ موادمعدنی وجود ندارد که سبب میگردد محدودههای واقعی و قابل استخراج کشور ناشناخته باقی بمانند.
وی خاطرنشان کرد: علیرغم وجود انجمنها، خانههای معدن و…، امروز شرکتهای فولادی نیازمند پایش اطلاعات جامع از سوی مرجع واحدی هستند تا میزان منابع مورد نیاز هر شرکت را بهطور مجزا ثبت و با توجه به میزان ماده اولیه موجود در پهنههای شناسایی شده موثق در مدیریت نحوه استفاده شرکتها از منابع موجود و اکتشاف و توسعه استخراج منابع دستنخورده اقدام عملی انجام دهد.
سیدعلی با بیان این مهم که امروز حتی اگر اکتشافات عمقی صورت بگیرند و آنومالی با عمق بیش از ۲۵۰ متر شناسایی شود، باز هم صنایع معدنی از عدم دارا بودن تکنولوژی استخراج شامل روش تونلی مناسب برای برداشت از عمق مذکور رنج میبرد، افزود: این درحالی است که ارادهای هم برای انتقال تکنولوژی، تجهیزات، ماشنآلات و دانشفنی از کشورهای دیگر وجود ندارد و روش سنتی اکتشاف و استخراج روباز همچنان تنها روش پرطرفدار معدنکاری است.
وی در پایان پرعیارسازی باطلههای کمعیار را از دیگر برنامههای شرکت توسعه معادن فولاد خوزستان برشمرد و خاطرنشان کرد که شناسایی و استفاده از باطلههای معادن سنگآهن کشور به جهت کاهش هزینههای خرید، حمل و شناخت رفتار سنگ از جمله مزیتهای این روش است که پیشبینی میشود تا ابتدای سال آینده این شرکت خبرهای خوبی برای گروه فولاد خوزستان داشته باشد.