هدف از طرح «تولید فولاد سبز» افزایش کیفیت، بهرهوری و کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن در صنایع تولیدی فولاد است. به طور متوسط در روشهای قدیمی و انرژیبر فولادسازی، تولید هر یک تن فولاد همراه با تولید حدود دو تن گاز دی اکسید کربن است. فولاد سبز یک فرآیند جدید تولید فولاد از طریق بهبود فناوری است که انتشار گازهای گلخانهای را کم کرده، هزینهها را پایین آورده و کیفیت فولاد تولیدی را بالا میبرد. امروزه روشهای مختلفی در صنعت فولاد برای کاهش میزان آلودگی به کار برده میشود. این روشها، انتشار گاز دی اکسید کربن را کاهش میدهد که امری مهم در مبحث سهگانه محیطزیست، جامعه و اقتصاد است.
ماهنامه پردازش- امروزه عامل اساسی که میتواند ضمن افزایش مطلوبیت محصولات و خدمات، سازمان را خشنود نماید و سود مناسبی را نیز ایجاد نماید، توجه به بهرهوری سبز است. بهرهوری سبز، راهبردی جهانی به منظور ایجاد تغییرات مورد نیاز در فناوری و صنعت موجود به منظور ساختن جامعهای مبتنی بر توسعه پایدار است. توسعه پایدار توسعهای است که نیازهای فعلی جامعه را بدون به خطر انداختن توانایی نسلهای آینده برآورده میسازد. صنایع فولادی نقش مهم و اساسی در توسعه یک کشور دارند. در طول سالیان گذشته صنایع فولادی رفاه، اشتغال و فرصتهای معیشت را افزایش دادند. البته از طرفی دیگر، صنایع فولادی عامل افزایش مصرف سوختهای فسیلی و انتشار آلایندههای جامد، مایع و گازی در محیط اطراف هستند. انتشار CO۲ یک مشکل بزرگ برای صنایع فولادی است. هدف تولید فولاد سبز صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن ضمن استفاده مؤثر از بازیافت قراضه آهن به عنوان راهی در توسعه پایدار صنعت فولاد است. این روند تولید گازهای گلخانهای در صنایع آهن و فولاد را کاهش داده و منابع تولیدی پاکتری را در راستای تکنولوژی عرضه مینماید که در نهایت صنعت فولادسازی را در راستای محیطزیست سالمتر و به سمت استفاده بهینه از منابع رهنمون میسازد. افزایش بهرهوری از طریق به کارگیری تکنولوژی کارآمد در بخش تولید برای محیطزیست و توسعه اجتماعی مؤثر است. در این نوشتار فنآوریهای کاهش انتشار CO۲ در صنعت فولاد مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
بهرهوری سبز
یکی از راهبردهای زیستمحیطی صنعت، پیشگیری از ایجاد آلودگی است. یکی از معروفترین رویکردهای پیشگیری، بهرهوری سبز است. مفهوم بهرهوری سبز با تلاش و هماهنگی سازمان بهرهوری آسیایی در سال ۱۹۹۴ برای مواجه با عملکردهایی که موجبات آلایندگی محیطزیست را فراهم میآورند مطرح شد. بهرهوری سبز، به کارگیری تکنولوژیهای مناسب و تکنیکهای مدیریتی صحیح در راستای تولید کالاها و خدمات سازگار با محیطزیست و در جهت افزایش بهرهوری و سوددهی است. در همین راستا، بهرهوری سبز از دو اصل بهرهوری و محیطزیست به دست آمده است. بهرهوری سبز راهبردی چند بعدی است که عملکرد تجارت و از همه مهمتر کیفیت زندگی را بهبود میبخشد. به عبارت دیگر، بهرهوری سبز عبارت از به کارگیری نظام مدیریت، تکنولوژیها و فنون مناسب و صحیح برای تولید کالا، ارایه خدمات سازگار با محیطزیست و استفاده بهینه از منابع در راستای ایجاد کمترین آلایندگی است. مقایسه انجام یک فرآیند معمولی با یک فرآیند که در آن بهرهوری سبز در نظر گرفته شده در شکل (۱) آمده است. برای اجرای پروژه بهرهوری سبز، باید ۶ مرحله طی شود که در شکل (۲) ارایه شده است. بهرهوری سبز از ائتلاف دو راهبرد مهم «بهبود بهرهوری» و «حمایت از محیطزیست» شکل گرفته است. گاز گلخانهای CO۲، بیشترین اهمیت را در صنعت فولاد جهان دارد. به طور متوسط در سال ۲۰۱۷، میزان ۱/۸۳ تن گاز CO۲ برای هر تن فولاد تولید شده انتشار یافته است. صنعت فولاد بین ۷ تا ۹ درصد میزان انتشار مستقیم از استفاده جهانی از سوختهای فسیلی را تولید میکند. بر اساس گزارش ارایه شده توسط آژانس ارزیابی محیطزیستی هلند (N.E.A.A) میزان انتشار گاز CO۲ کشور ایران در سال ۲۰۱۴ برابر ۶۲۰ میلیون تن بوده و روند تغییرات سرانه انتشار گاز CO۲ در محدوده زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۴ با رشد ۱۱۷ درصد روبهرو بوده است. یکی از شیوههای اصلی راهبرد بهرهوری سبز، بهبود فنآوری است که در این نوشتار، هدف بررسی این راهبرد است.
روشهای تولید فولاد سبز
۱. تزریق زغالسنگ پودر شده (PCI)
این فرآیند شامل دمیدن حجم زیادی از دانههای ریز زغالسنگ در کورهبلند است. این روش یک منبع کربن مکمل را برای تسریع در تولید فولاد و کاهش نیاز به تولید کک را فراهم میکند. در نتیجه، مصرف انرژی و انتشار گاز CO۲ میتواند کاهش یابد. میزان زغالسنگ قابل تزریق به کیفیت کک و زغالسنگ، هندسه کورهبلند و بازدهی عملیات بستگی دارد. حداکثر میزان زغالسنگی که میتوان در آن تزریق کرد، تقریباً ۰/۲۷ تن در تن فلز گرم است. استفاده از زغالسنگ خالص حدود ۲۰ درصد افزایش در تزریق زغالسنگ را فراهم میكند و به كاهش میزان كك بر این اساس كمك میكند. با استفاده از فلز داغ ۲۰۰-۱۷۰ کیلوگرم بر تن و تزریق زغالسنگ پودر شده، مصرف کک به میزان کم ۳۲۰-۲۸۶ کیلوگرم بر تن فلز گرم در کورههای بلند مدرن حاصل شده است. شماتیک این روش در شکل (۳)آمده است.
۲. خاموش کردن کک به روش خشک (CDQ)
این سیستم بازیابی گرما برای خاموش کردن کک داغ قرمز از کوره به دمای مناسب برای حمل و نقل است. این سیستم صرفهجویی در مصرف انرژی است که در آن گرمای محسوس کک داغ قرمز برای تولید برق بازیابی میشود. از ویژگیهای فرآیند خاموش کردن کک به روش خشک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این روش یکی از اقدامات عالی برای جلوگیری از گرم شدن کره زمین است. گرمای بازیابی شده توسط کک خشک برای تولید توان الکتریکی استفاده میشود که منجر به کاهش مصرف سوخت فسیلی در نیروگاهها میشود. بنابراین میتوان انتشار CO۲ را در کل کاهش داد. شماتیک این روش در شکل (۴) آمده است
۳. جذب و ذخیرهسازی کربن(CCS)
یکی از راههای فنی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای، جذب و ذخیره سازی کربن میباشد. از آثار بعدی آن بهبود و تسکین وضعیت تغییرات آب و هوایی جهانی است. CCS تکنولوژی است که به وسیله آن میتوان ۹۰ درصد دی اکسید کربن منتشر شده را که حاصل از مصرف سوختهای فسیلی در تولید برق و فرآیندهای صنعتی است، جذب و از انتشار آن در اتمسفر جلوگیری کرد. مراحل جذب و ذخیره دی اکسید کربن (CCS) در ادامه ارایه شده است.
جداسازی (جذب) دی اکسید کربن به سه روش انجام میشود. روش اول جداسازی پس از احتراق، روش دوم جداسازی از سوخت قبل از احتراق و روش سوم احتراق با اکسیژن خالص است.
با توجه به شرایط خاص و حجم انتقال، خطوط انتقال اقتصادیترین و به صرفهترین روش برای فواصل ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ کیلومتری است. برای فواصل بیشتر انتقال با کشتیها مقرون به صرفهتر میباشد. برای مثال در آمریکا دهها میلیون تن دی اکسید کربن به میدانهای نفتی منتقل میشود تا در پروژههایEOR استفاده شود.
مرحله پایانی CCS ذخیرهسازی امن CO۲ جدا شده در زیر زمین است. ساختارهای زمین شناختی زیادی وجود دارد که CO۲ وگاز طبیعی را برای میلیونها سال ذخیره کردهاند. CO۲ جذب شده را میتوان در مناطق مختلف زمینشناختی از جمله حوضچههای رسوبی، میدانهای خالی نفت و گاز، سفرههای آب شور و لایههای عمیق زغالسنگ غیرمعدنی ذخیره کرد.
۴.فنآوری استفاده از هیدروژن به جای کک (Hybrit)
Hybrit فرآیند جدید تولید فولاد است که به جای کک از هیدروژنی استفاده میکند که در واکنش با اکسیژن موجود در سنگآهن بخار آب تولید میکند. هیدروژن خود بهطور ساده و بدون استفاده از توان الکتریکی از انرژی تجدیدپذیر در آب و هوا تولید میشود. به این ترتیب، این فرآیند در نهایت میتواند «فولاد سبز» واقعی تولید کند. همچنین در روش احیاء مستقیم نیز میتوان برای احیاء از گاز هیدروژن استفاده کرد و در نهایت با گرفتن بخار آبی که در بالای کوره به وجود میآید و با چگالش و تصفیه، آن را تبدیل به آب کرد و از الکترولیز آب گاز هیدروژن را به وجود آورد. این روش نسبت به روش معمول ۲۰ تا ۳۰ درصد هزینه بیشتری برای ساخت و اجرا دارد اما مشکلات زیستمحیطی در صنعت فولاد را کاهش داده و تولید فولاد سبز را محقق میسازد. در (شکل ۵) این فرآیند به صورت شماتیک نشان داده شده است.
۵. آهنسازی به روش HYL(III) و اسفاده از سیستم HYTEMP
يكی از روشهاي مهم آهنسازي روش HYL است که از نام اولین کمپانی سازنده مکزیکی به نام هیلسا گرفته شده است. فرآیند HYL شامل چهار نوع صفر، نوع یک، نوع دو و نوع سه میباشد. در فرآیند HYL(III) گاز احیاء کننده تازه توسط ریفرمینگ گاز طبیعی با بخار تولید میشود. گاز طبیعی گرم میشود و به کمتر از یک پی پی ام گوگرد، گوگرد زدایی میشود سپس با بخار فوق اشباع مخلوط میگردد و تا حدود دمای ۶۲۰ درجه سانتیگراد پیشگرم می شود. سپس در لولههای آلیاژی پر شده با کاتالیست مبتنی بر نیکل در دمای ۸۳۰ درجه سانتیگراد ریفورم میشود. گاز ریفورم شده برای حذف بخار آب خنک میشود و باگاز بازیافت شده از کوره شفت مخلوط شده تا اینکه مجدداً در یک بخاری غیر مستقیم تا دمای ۹۲۵ درجه سانتیگراد گرم شده و به کوره شفت تزریق شود. یکی از مزیتهای مهم این روش این است که چون گاز خروجی به ریفرمر بازیافت نمیشود، ریفرمر کوچکتر است. با حذف دی اکسید کربن از گاز که به کوره بازیافت میشود، استفاده بهینه از گاز احیاء بدست میآید. این کار اجازه میدهد که اندازه رآکتورکوره شفت عمودی کاهش یابد. همچنین یک اصل جایگزین در این روش استفاده از آهن احیاء شده داغ در کوره شفت عمودی به عنوان کاتالیزور برای ریفرمرینگ گاز طبیعی است. به این ترتیب، ریفرمر نیز احیاء می یابد. سیستم HYTEMP، یک سیستم پنوماتیک برای انتقال آهناسفنجی داغ (DRI) با استفاده از گاز نیتروژن یا فرآیند به عنوان گاز حامل به کوره قوسالکتریکی میباشد که در (شکل ۶) نشان داده شده است. این یک فرآیند سازگار با محیطزیست است، زیرا آهناسفنجی از زمان تخلیه از راکتور احیاء تا ورود به کوره قوسالکتریکی محصور شده است. تفاوت بین DRI سرد با کربن ۲/۲ درصد و DRI داغ با دمای ۵۰۰ درجه سانتیگراد با کربن ۴ درصد در شکل (۷( و شکل (۸) آمده است (Ref 1 و Ref 2). این فرآیند باعث کاهش kWh/tlS ۱۸۰ و کاهش حدود ۱۲ دقیقه زمان احیاء میشود که پتانسیل بهرهوری بالای ۲۵ درصد را دارد.
نتیجهگیری