LogoLogoLogoLogo
  • صفحه اصلی
  • آهن و فولاد
  • سنگ آهن و معادن
  • فلزات پایه
  • نظرها و دیدگاه ها
  • LME
  • اشتراک ماهنامه
  • تماس با ما
  • استخدام

اولین و پرمخاطب ترین نشریه تخصصی صنایع فلزی و معدنی
(از سال 1384 )
اخبار و تحلیل های صنایع آهن و فولاد، آلومینیوم، مس، سرب و روی، معادن و...

مدیرعامل شرکت مس عنوان کرد:ارتقای ۲ برابری درآمد شرکت مس در افق ۱۴۰۴
اسفند ۵, ۱۳۹۹
برنامه شرکت ”صنایع آهن و فولاد درخشان اراک” برای ساخت واگن حمل کانتینر برای اولین‌بار در کشور
اسفند ۶, ۱۳۹۹
نمایش همه

فناوری‌های دیجیتالی روشی برای پایین نگاه داشتن هزینه‌های عملیاتی

اسفند ۵, ۱۳۹۹
موضوعات
  • آهن و فولاد
  • اخبار
  • مطالب ماهنامه
برچسب ها

ديجيتال‌سازى چيست و چه فايده‌اى براى فولاد و صنايع معدنى دارد
(قسمت دوم)

بستر کسب و کار

پروونچر چهار چالش کلیدی را برای این بخش شناسایی کرده است. نخست، قیمت‌های متغیر کالاها و چرخه‌های کسب و کار کوتاه‌تر به معنای آن است که شرکت‌های استخراج معادن، فلزات و مواد باید کارآیی خود را از منظر بهره‌وری، سلامت دارایی‌ها و وجود منابع بهینه‌سازی کنند. دوم، انطباق با مقررات سختگیرانه محیط‌زیست، بهداشت و ایمنی، باعث نظارت‌های دقیق‌تر بر فعالیت‌ها در زمان واقعی و تأکید بر نیاز به توانمندسازی واکنش به انحرافات از پارامترهای فعالیت ایمن و توانایی پیش‌بینی شکست‌های احتمالی تجهیزات می‌شود. سوم، هم سرمایه و هم مخارج عملیاتی باید با دقت کنترل شوند تا بتوان بهره‌برداری از منابع را در کل چرخه تولید به حداکثر رساندن و فعالیت‌های سودآور حفظ کرد.

در نهایت، در حالی‌که فناوری‌های نوین دیجیتال می‌توانند راهی طولانی را برای کمک به کسب و کارها در پرداختن به این چالش‌ها بپیمایند، این که باید در چه زمانی و با چه تأثیر بهینه‌ای بر روی کدام یک از فناوری‌ها کار کرد، یک چالش مهم مدیریتی است.

با توجه به رکود فعلی مثلاً در بازار قیمت‌های آلومینیوم، پروونچر تصریح می‌نماید در حالی که هزینه‌های هر تن تولید همواره یک پارامتر کلیدی است، نوسان قیمت این فلز باعث فشاری مستمر برای کاهش هزینه‌های تولید به سطحی می‌شود که سودآوری بلندمدت را حفظ می‌کند. نظارت و درک عملکرد دارایی‌های تولید از طریق استفاده از فناوری‌های دیجیتالی مناسب برای پیشگیری از اتلاف مواد یا انرژی یا خرابی ماشین‌آلات، روش‌هایی برای پایین نگاه داشتن هزینه‌های عملیاتی هستند.


چگونگی کارکرد سیستم PI


کارخانه‌ها و سلامت مردم

پروونچر به یاد می‌آورد که وقتی مدیر بخش عملیات و تعمیر و نگهداری در صنعت آلومینیوم بود، نیاز به دانستن زمان تعمیر و نگهداری و تعویض بلبرینگ‌ها یک هزینه مهم از منظر زمان و پول به شمار می‌رفت. او می‌گوید: «اکنون، از طریق پیش‌بینی تعمیر و نگهداری، بلبرینگ‌های هوشمند به ما از قبل می‌گویند چه زمانی باید تعویض شوند.»

پروونچر می‌گوید رعایت قوانین زیست‌محیطی هم‌چنان یک چالش است اما اکنون سلامت کارکنان و هم‌چنین عناصر معمول مورد نیاز برای تأمین امنیت آنها به یک موضوع خاص در دوران همه‌گیری کووید ۱۹ تبدیل شده‌اند. او خاطرنشان می‌سازد: «در برخی شرکت‌ها، سنجش دمای بدن کارکنان قبل از ورود به آنها به محل کار به یک روش معمول تبدیل شده است.»

او می‌افزاید: «نظارت بر سلامت اهمیت فراوانی یافته است. در حالی که فناوری برای ارایه آن در سطح جهان وجود داشته اما موضوعات مربوط به محرمانگی داده‌هایی که می‌توان گردآوری و پردازش کرد هنوز باید تشریح شوند.»

 او ادامه می‌دهد: «پرداختن به قوانین بهداشتی، ایمنی و زیست‌محیطی، هزینه‌ها را کاهش یا میزان محصولات را افزایش نمی‌دهد بلکه شرکت‌ها باید روش‌های مقرون به صرفه را جهت دستیابی به این اهداف بیابند.»

استخراج داده‌های موجود

در حالی‌که سرمایه‌گذاری‌های تولیدکنندگان فولاد و فلزات به طور گسترده‌ای در بحبوحه پاندمی کووید ۱۹ کاهش یافته و بسیاری از پروژه‌ها به تأخیر افتاده‌اند اما فرصت‌ها برای پیشرفت‌های عملیاتی در تجهیزات موجود هم‌چنان باقی هستند. او تأکید می‌کند: «اکثر شرکت‌هایی که دارای سیستم OSIsof PI SystemTM هستند، می‌توانند از سیستم‌های موجود خود برای بهبود کارها بدون نیاز به تجهیزات اضافی استفاده کنند.»

وقتی شرکت “معادن آرسلورمیتال” (ArcelorMittal Mines) کانادا خواستار افزایش تولید معادن سنگ‌آهن خود در کانادا شد، با مشکلات لجستیک در افزایش حجم محصولی که باید از بندر آن حمل می‌شد مواجه شد زیرا این ماده باید از طریق یک خط راه‌آهن به طول ۴۲۰ کیلومتر حمل شود.

برای بهبود کارآیی عملیاتی زیرساختار حمل و نقل موجود، آرسلورمیتال یک مرکز جامع اطلاعات کسب و کار را با استفاده از سیستم PI برای ایجاد یک روش دستیابی به داده‌ها از سیستم‌های مختلف راه‌اندازی کرده که شامل سیستم‌های کنترل توزیع‌شده، کنترل‌کننده‌های قابل برنامه‌ریزی، سیستم‌های استخراج معادن، سیستم‌های برنامه‌ریزی معادن، سیستم‌های حمل و نقل راه‌آهن و غیره است.

با ارایه کلیه اطلاعات به تمامی کارکنان و یکپارچه‌سازی داده‌ها با سیستم‌های ERP، هر کسی از اوپراتورها گرفته تا مدیرعامل می‌توانند اهداف و شاخص‌های کلیدی عملکرد را ببینند و بلافاصله به مسایل بپردازند اگر عملکرد شروع به کاهش کرده باشد. با تحول سیستم زیرساختار PI موجود به یک مرکز داده‌های کسب و کار، شرکت قادر شد اطلاعات و همکاری‌ها برای حمل میلیون‌ها تن سنگ معدن آهن در سال را ارتقا دهد.

پروونچر می‌گوید مثال‌های صرفه‌جویی‌های صورت گرفته توسط آرسلورمیتال همراه با شرایط جاری عملیاتی در جهان، بسیاری از شرکت‌های استخراج معادن را ترغیب کرده به دنبال داده‌های موجود عملیاتی باشد که در اختیار دارند تا بتوانند کارآیی خود را از این طریق افزایش دهند.

او می‌افزاید: «اکنون، تحول دیجیتال به موضوعی برای همه شرکت‌ها تبدیل شده است. آنها خواهان بحث درباره آن هستند و اکنون به دلیل این موضوع، برنامه من از هر زمان دیگری شلوغ‌تر است.»

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

اردیبهشت ۳, ۱۴۰۴

میدرکس فلکس MIDREX Flex؛ راه حل گذار از گازطبیعی به هیدروژن


اطلاعات بیشتر
اردیبهشت ۳, ۱۴۰۴

شکاف ارزش میان قیمت طلا و استخراج‌کنندگان طلا


اطلاعات بیشتر
اردیبهشت ۳, ۱۴۰۴

بررسی تولید کبالت به تفکیک کشورها در سال ۲۰۲۳


اطلاعات بیشتر
© تمامی حقوق این سایت برای ماهنامه تخصصی پردازش محفوظ است.      طراحی و پشتیبانی : اینستا ادز