LogoLogoLogoLogo
  • صفحه اصلی
  • آهن و فولاد
  • سنگ آهن و معادن
  • فلزات پایه
  • نظرها و دیدگاه ها
  • LME
  • اشتراک ماهنامه
  • تماس با ما
  • استخدام

اولین و پرمخاطب ترین نشریه تخصصی صنایع فلزی و معدنی
(از سال 1384 )
اخبار و تحلیل های صنایع آهن و فولاد، آلومینیوم، مس، سرب و روی، معادن و...

بازدید مدیر عامل و اعضا هیأت مدیره ذوب‌آهن اصفهان از مجتمع صنعتی اسفراین
شهریور ۲۵, ۱۳۹۹
تبیین دورنمای توسعه چادرملو برای ۱۰ سال اینده .
شهریور ۲۵, ۱۳۹۹
نمایش همه

مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد:۳/۵ تا ۴ میلیارد دلار، نیاز انرژی بخش معدن و صنایع فلزی کشور است

شهریور ۲۵, ۱۳۹۹
موضوعات
  • آهن و فولاد
  • اخبار
  • فلزات گوناگون
  • مطالب ماهنامه
  • نظرها و دیدگاه ها
برچسب ها
  • صنایع معدنی
  • فلزات
  • مرکز پژوهش‌های مجلس
  • معادن

مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد:

بررسی ظرفيت‌های معادن و صنايع معدنی به‌منظور تکمیل زنجیره تولید

۳/۵ تا ۴ میلیارد دلار، نیاز انرژی بخش معدن و صنایع فلزی کشور است

ماهنامه پردازش- مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا با انتشار گزارشی درباره بررسی ظرفیت‌های معادن و صنایع معدنی، به بررسی نقاط ضعف و قوت این بخش از اقتصاد کشور پرداخته است.

هدف این گزارش بررسی ظرفيت‌های موجود در كشور برای تكميل زنجيره‌ارزش و داخلی‌سازی مواداوليه و مصرفی، ماشين‌آلات و محصولات فولادی با ارزش‌افزوده بالا و پرمصرف در حوزه معادن و صنایع‌معدنی است. بررسی‌های این گزارش نشان می‌دهد ساليانه برای تأمين مواداوليه و مصرفی پركاربرد مانند الكترودهای گرافيتی، پتروليوم كك، انواع فروآلياژها، مواد نسوز، پودر آلومينا، شمش ‌آلومينيم و زغال‌سنگ و كك، ۲ تا ۵/۲ ميليارد دلار نياز ارزی وجود دارد. این ميزان برای تأمين ماشين‌آلات سنگين معدنی ۲۵۰ – ۱۲۰ ميليون دلار و برای شمش و محصولات فولادی آلياژی و با ارزش‌افزوده بالا، ۶۰۰  ميليون تا یک ميليارد دلار است. معادن، صنایع فولادی و صنایع‌آلومينيم در حوزه بالادست و صنایع خودروسازی، لوازم خانگی، غذایی، توليدكنندگان لوله و پروفيل، سازندگان قطعات مورد نياز در صنایع نفت، گاز، پتروشيمی، نيروگاه‌ها و صنایع دریایی در حوزه پایين‌دست، مصرف‌كنندگان اصلی مواد، قطعات و ماشين‌آلات ذكر شده‌اند.

بررسی ظرفيت‌های كشور برای داخلی‌سازی و تكميل زنجيره ارزش، نشان می‌دهد كه در هر سه حوزه مواد، ماشين‌آلات و محصولات فولادی با ارزش‌افزوده بالا، طرح‌های نيمه‌تمام، امكانات و زیرساخت‌های لازم وجود دارند اما به دلایل عمدتاً سياستی و مدیریتی، امكان هم‌افزایی ظرفيت‌ها و بهره‌گيری از آنها فراهم نشده است. یكی از چالش‌های مهم در این حوزه، فقدان اطلاعات جامع و شفاف در زمينه نيازهای صنایع بالادست و پایين‌دست درخصوص ‌محصولات مورد استفاده در طرح (پروژه) های مرتبط با معادن و صنایع معدن (موضوع ماده»۴» قانون حداكثر استفاده از توان توليدی و خدماتی  كشور و حمایت از كالای ایرانی) است. این مسئله امكان بهره‌گيری نظام‌مند از ظرفيت شركت‌های فناور و دانش‌بنيان داخلی را نيز سلب كرده است. چالش دوم، وجود طرح‌های عمدتاً نيمه‌تمامی است كه به دلایل مختلف فنی و اقتصادی یا متوقف شده‌اند یا پيشرفت فيزیكی پایينی دارند و لازم است تا ضمن بازنگری این طرح‌ها توسط تيم‌های تخصصی متشكل از كارشناسان دستگاه‌های اجرایی مسئول، سازمان برنامه‌وبودجه و تشكل‌های تخصصی هر حوزه، منابع و ظرفيت‌های آنها برای رسيدن به اهداف توليد مورد استفاده قرار گيرد. چالش سوم، معطل ماندن ظرفيت‌ها و امكانات موجود در كشور برای داخلی‌سازی

و تكميل زنجيره‌ارزش است كه به دلایل مختلفی چون پيچيدگی‌های اداری و مسائل مالی و مدیریتی، امكان استفاده از آنها فراهم نيست؛  به طوری‌كه منابع و امكانات موجود كه عمدتاً با تسهيلات دولتی نيز شكل گرفته‌اند، بلااستفاده مانده است.

یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد، توجه به داخلی‌سازی مواد، قطعات و ماشين‌آلات یكی از الزامات تحقق جهش توليد در بخش معادن و صنایع معدنی است كه نيازمند انجام اقدام‌های سياستی و اجرایی كوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت است. در همين راستا پيشنهاد شده است تا كميته ویژه‌ای ذیل ستاد فرماندهی اقتصاد‌ مقاومتی با محوریت وزارت صنعت، معدن و تجارت كه ساختار و وظایف آن در این گزارش پيشنهاد شده است، با هدف داخلی‌سازی و تكميل زنجيره‌ارزش محصولات مرتبط با حوزه معدن و صنایع‌معدنی تشكيل شود. رصد نيازهای ارزی بخش‌های مرتبط با معادن و صنایع معدنی، شناسایی و آسيب‌شناسی ظرفيت‌های كشور برای داخلی‌سازی و تكميل زنجيره‌ارزش، بازنگری طرح‌های توسعه‌ای با هدف تخصيص بهينه منابع و متوقف كردن طرح‌های بدون توجيه فنی و مالی، بسترسازی برای شكل‌گيری اكوسيستم‌های استارتاپی و بهره‌گيری از ظرفيت شركت‌های فناور و دانش‌بنيان، حمایت از ایجاد كنسرسيوم‌های متشكل از بنگاه‌های حوزه معادن و صنایع معدنی با هدف هم‌افزایی ظرفيت‌ها و توانمندی‌های فنی، نيروی انسانی و سرمایه‌ای، رفع فوری موانع کوتاه‌مدت توليد برای فعال كردن ظرفيت‌های معطل‌مانده كشور و جهت‌دهی هدفمند منابع، حمایت‌ها و مشوق‌های دولتی با هدف داخلی‌سازی و تكميل زنجيره‌ارزش ازجمله وظایف این ستاد خواهد بود. با انجام اقدام‌های لازم برای داخلی‌سازی و تکميل زنجيره‌ارزش در حوزه‌های مذكور ميزان صرفه‌جويی ارزی كشور در کوتاه‌مدت حداقل ۲۵۰ ميليون دلار، در میان‌مدت حداقل یک ميليارد دلار و در بلندمدت حداقل دو ميليارد دلار خواهد بود.

ادامه این مطلب را می‌توانید در خبرهای آینده وبسایت ماهنامه تخصصی پردازش دنبال کنید.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

اردیبهشت ۳, ۱۴۰۴

میدرکس فلکس MIDREX Flex؛ راه حل گذار از گازطبیعی به هیدروژن


اطلاعات بیشتر
اردیبهشت ۳, ۱۴۰۴

لزوم تدوین طرح جامع اکتشافات معادن برای تحقق برنامه توسعه هفتم


اطلاعات بیشتر
اردیبهشت ۳, ۱۴۰۴

شکاف ارزش میان قیمت طلا و استخراج‌کنندگان طلا


اطلاعات بیشتر
© تمامی حقوق این سایت برای ماهنامه تخصصی پردازش محفوظ است.      طراحی و پشتیبانی : اینستا ادز