ماهنامه تخصصی پردازش به صورت اختصاصی منتشر میکند
خلاصه گزارشی از “هشتاد و هشتمین جلسه کمیته فولاد” سازمان (OECD)
ملاحظات دولتى تحريف كننده بازار، رشد ظرفيتهاى اضافى و افزايش تنشهاى تجارى
“چشمانداز بازار جهانی فولاد و اقتصاد جهانی و چالشهای پیش رو “
۱- گزارش جمعبندی رییس کمیته فولاد OECD
ماهنامه تخصصی پردازش: کمیته فولاد OECD در هشتاد و هشتمین جلسه خود که به صورت مجازی در تاریخهای ۲۵-۲۴ و ۲۹-۲۸ سپتامبر ۲۰۲۰ برگزار شد، در مورد وضعیت و چشمانداز بازار جهانی فولاد، چالشهای پیشروی صنعت فولاد جهانی از جمله مداخلات دولتی تحریفکننده بازار، رشد ظرفیت اضافی، و افزایش تنشهای تجاری و رویکردهای سیاستگذاری برای اطمینان از شرایط زمین بازی برابر در این بخش عمیقا بحث شد. موضوعات خاص مورد بحث شامل تأثیر کووید-۱۹ بر بازارهای جهانی و منطقهای فولاد، تحولات سیاست تجارت فولاد و روند ظرفیت تولید فولاد بودند. این کمیته همچنین در مورد یافتههای کار تحقیقی خود شامل شرکتهای دولتی، موارد ادغام و تملک، تغییر ویژگیهای شرکتهای فولاد و یارانههای تحریف کننده بازار در بخش فولاد بحث کرد.
نمایندگان کمیته فولاد:
دورنمای رشد جهانی و چشمانداز بازار فولاد مبهم است
همهگیری بیماری کووید-۱۹ به عدماطمینان قابل توجهی در مورد دورنمای رشد اقتصاد جهانی منجر شده است. OECD در چشمانداز اقتصادی میاندورهای خود در سپتامبر ۲۰۲۰ پیشبینی کرد تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان ۴/۵ درصد در سال ۲۰۲۰ سقوط کند و سپس ۵ درصد در سال ۲۰۲۱ افزایش یابد. اثرات بیماری همهگیر بر صنعت فولاد قابل توجه بوده است. رشد جهانی مصرف فولاد در اوایل سال ۲۰۲۰ به دلیل تأثیر اولیه کووید-۱۹ بر بخشهای پاییندستی به شدت منفی شد و قیمتهای فولاد به روند نزولی خود ادامه دادند. اکثر اقتصادهای عمده تولیدکننده فولاد در واکنش به وضعیت بازار در سال جاری انقباضات قابل توجهی را در تولید فولاد متحمل شدهاند. کمیته فولاد با نگرانی به واگرایی این روند جهانی در چین، که در آن تولید فولاد در نیمهاول سال ۲۰۲۰ به رکورد رسیده و موجودی انبارها به سطوح بالای تاریخی خود رسیده است، توجه کرد. این تحولات ریسک عرضه اضافی در چین را که عدمتوازن جهانی ناشی از شوکهای تقاضا به علت کووید-۱۹ را تشدید میکند به همراه دارد. علاوه بر ریسکهای مربوط به بیماری همهگیر، ریسک اصلی چشمانداز، شامل تأثیرات رشد ظرفیت اضافی جهانی، با حمایت یارانهها و سیاستهای سرمایهگذاری دولتی است که باعث میشود ماندگاری طولانیمدت تولیدکنندگان در معرض ریسک قرار گیرد و بنابراین باید فورا مورد رسیدگی قرار گیرد. در این زمینه، کمیته فولاد تشخیص داد که کار “مجمع جهانی ظرفیت اضافی فولاد” (GFSEC) بیش از هر زمان دیگری مهم شده است.
روند جهانی ظرفیت تولید فولاد علت نگرانی
آخرین دادههای موجود OECD نشان میدهد که ظرفیت جهانی تولید فولاد ممکن است در سال ۲۰۲۰ به ۸/۲۴۵۵ میلیون تن برسد. در حالی که شکاف بین ظرفیت و تولید جهانی بین سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ کاهش یافت، احتمال زیادی دارد امسال [۲۰۲۰] به دلیل افزایش ظرفیت و کاهش تولید در نتیجه کووید-۱۹ تا ۷۰۰ میلیون تن افزایش یابد. کمیته فولاد همچنین در مورد تعدادی از پروژههای جدید سرمایهگذاری کهدر حوزههای خاصی به جریان میافتند، (به ویژه در خاورمیانه (۱۶ میلیونتن در سالجاری به تولید میرسد) و آسیا (۱۶/۴ میلیون تن در سالجاری در جریان تولید قرار میگیرد) بحث کرد) که میتوانند ظرفیت اضافی جهانی را تشدید کنند و به افزایش جهانی ۴۱/۸ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ کمک کنند، با توجه به اینكه بسیاری از این سرمایهگذاریها از طریق سرمایهگذاری خارجی تأمین میشوند و بعضی از آنها ممكن است توسط بازار هدایت نشوند. به ویژه، کمیته ابراز نگرانی کرد که تعدادی از افزایش ظرفیتهای برنامهریزی شده با انتظار افزایش تقاضای آینده، از جمله تقاضا در بازارهای صادراتی، پیشفرض شدهاند. این امر در صورت عدمتحقق تقاضای مورد انتظار، ریسک قابل توجه تشدید بیشتر وضعیت ظرفیت اضافی را ایجاد میکند. کمیته تأکید کرد که نیاز به تعامل با همه ذینفعان مربوطه برای ترویج درک بهتر این تحولات و ریسکهای آنها از همیشه بیشتر است.
بحثها به درک بهتر تحولات سیاست تجاری منتج میشوند
کمیته متذکر شد کهبیماری همهگیر کووید-۱۹و تأثیرات منفی آن برتقاضای فولادمنجر بهکاهش تجارت فولاد شده است،اگرچه تفاوتهای عمدهای نیز بین اقتصادهای بزرگ وجود دارد.کمیته همچنین در مورد تحولات اخیر در اقدامات سیاستگذاری تجاری موثر بر تجارت فولاد، بحث کرد، با به اشتراکگذاری اطلاعات اعضا در مورد اقدامات تجاری خود و شنیدن نگرانیهای سایر اعضایی که تولیدکنندگان فولاد آنها تحتتأثیر این تحولات قرار دارند. ضرورت جلوگیری از حمایتگرایی، از جمله تمام شیوههای تجاری نامنصفانه و به رسمیت شناختن نقش ابزارهای قانونی دفاع تجاری در این زمینه، تکرار شد. در این زمینه، کمیته تأکید کرد که به همکاری با تمام اعضای خود برای افزایش شفافیت و کاهش تنشهای تجاری ادامه خواهد داد.
شرکتهای دولتی، ادغام و تملک و نیاز به ادغام در صنعت فولاد
بنگاههای دولتیبه عنوان سرمایهگذاران برونمرزی بهطور فزایندهای فعال شدهاند،هرچند بیشتر سرمایهگذاریهایبرونمرزی از یک اقتصاد، چین سرچشمه میگیرد.تجزیه و تحلیل کمیته فولاد نشان میدهد کهبنگاههای دولتی ترجیح میدهند ظرفیتجدیدی رانسبت بهدستیابی به ظرفیت موجودایجاد کنندبه ویژهدر حوزههای مشخصشدهبا رشد تقاضای ناپایدار که بالقوه به افزایشظرفیتدر مناطقی که قادر بهجذب افزایش تولید فولادنیستند و در نتیجهو بدتر شدن ظرفیت اضافی منجر میگردند.کمیته همچنین بیان کرد کهتجزیه و تحلیل نشان میدهدارتباطی بین اجرایاقدامات اصلاحی تجاری و سرمایهگذاریهای بعدی برونمرزی بنگاههای دولتی که برای انجام این رفتار با محدودیتهای کمتری روبرو هستند وجود دارد. کمیته همچنین در مورد تجزیه و تحلیلی بحث کرد که نشان میداد موارد ادغام و تملک (M&A) حداقل تا حدی با تلفیق بیشتر حسابها در صنعت فولاد همراه است. تجزیه و تحلیل نشان میدهد که شرکتهای تولید فولاد درگیر در فعالیتهای M&A به عنوان خریدار، تمایل به داشتن تولید بیشتر، کارخانههای بیشتر و اتکای بیشتر بر کورههای بازی اکسیژنی (BOF) در مقایسه با بنگاههای غیرفعال در فعالیت M&A دارند. کمیته استنتاج کرد که سیاستهای M&A با هدف کاهش ظرفیت اضافی باید به گونهای طراحی شوند که به صراحت برانگیزنده حذف کارخانههای ناکارآمد باشند تا از انباشت بیشتر ظرفیت غیرمولد جلوگیری شود.
پویایی تجارت در بخش فولاد و تأثیر یارانهها
تجزیه و تحلیل با استفاده از پایگاه دادههای تازه تاسیس OECD با بهکارگیری داده های تخصصی در سطح شرکت و کارخانه حاکی است که پویایی تجارت در میان شرکتهای فولاد نسبتاً کم است، که عدمموثر کار کردن مکانیزمهای خروج از بازار و احتمال اقدامات حمایتی دولت برای بقای شرکتهای زیانده را نشان میدهند. کمیته فولاد در بحث سیاستهای تقویت تعدیل ساختاری در بخش فولاد و کاهش ظرفیت اضافی، بر اهمیت امکان اجرا دادن به مکانیزمهای ورود و خروج از بازار و انگیزههای ارتقای تکنولوژی به سمت فرآیندهای تولید انعطافپذیرتر، کارآمدتر و پاکتر تأکید کرد. کمیته همچنین در مورد وضعیت کار خود در زمینه ایجاد بانک اطلاعاتی یارانه ها در بخش فولاد، با بیان اهمیت این کار و نیاز کمیته به بررسی مراحل بعدی، بحث کرد.
ادامه این مطلب را در اطلاعرسانیهای آینده ماهنامه تخصصی پردازش دنبال کنید.