ماهنامه پردازش- مقاله حاضر به تشریح فعالیت شرکت مهندسی فنآوران معادن و فلزات درباره بومیسازی تکنولوژی ماشین ریختهگری مداوم بیلت میپردازد که با هم میخوانیم:
شماتيک فرآیند ریختهگری مداوم به روش CPS در شکل(۱) نشان داده شده است. در اين فرآيند، ابتدا ریزش ماده مذاب از پاتیل به درون Tundish صورت میگيرد. ماده مذاب سپس وارد قالب مسی شده و در این ناحیه به دلیل وجود سردکاری در حین جریان چرخشی آب، پوسته اطراف شمش سخت میشود. در حین ریختهگری نیز Mould به وسیله تجهیزی به نام mould oscillator نوسان میکند تا از چسبیدن ماده مذاب به قالب مسی جلوگیری کند. همچنین روانکاریهایی نیز درون mould استفاده میشوند که شامل روغنهای طبیعی و پودرهای ریختهگری میباشند. در حین حرکت شمش برروی یک مسیر منحنی شکل توسط غلطکها، به کمک افشانندههای آب سردکاری انجام میشود. تا در نهایت پس از خارج شدن شمش از محفظه سردکاری، به وسیله غلطکهایی مسیر شمش مستقیم میگردد. سپس سردکاری با تماس با هوا انجام میشود.
تنها تفاوتی که ماشین ریختهگری CPS با ماشینهای دیگر دارد، وجود غلطکهایی در مسیر منحنی شکل میباشد. این امر موجب افزایش سختیپذیری شده و کیفیت شمش را ارتقا میدهد.
لزوم بومیسازی تکنولوژی ريختهگری، امروزه بيش از هر زمان ديگری احساس میشود. با توجه به تحريمهای ظالمانه غرب بر عليه ملت ايران و همچنين نياز کشور به افزايش ظرفيت توليد فولاد و ارتقا خطوط در حال کار در کشور، دستيابی کشور به دانش ريختهگری ضروری است. شرکت MMTE به عنوان يکی از شرکتهای با سابقه و خوشنام در صنعت فولاد کشور وظيفه خود میداند که در دستيابی به اين مهم نقش مؤثری ايفا نمايد. با توجه به بومیسازی فرآيند احيا مستقيم به روش ميدرکس در کشور و الگوبرداری از مسيری که نتيجه آن دستيابی کشور به دانش احيا مستقيم به روش ميدرکس بوده و ايران را تبديل به دومين توليدکننده آهناسفنجی در دنيا نموده است، شرکت MMTE از سال گذشته پروژه بومیسازی خط ريختهگری مداوم بيلت را آغاز و فرآيند مهندسی معکوس يکی از بروزترين و پيشرفته ترين خطوط ريختهگری در کشور را شروع کرده است.
در اين راستا عمليات مدلسازی تجهیزات مهم پروسه ریختهگری به شرح زير شروع و در حال تکميل میباشد:
لازم به توضيح میباشد که ساخت بخشی از اين تجهيزات به صورت موردی و در واحدهای مختلف فولادی کشور انجام شده است ولی طراحی و ساخت خط به صورت يکپارچه تاکنون و به دلايل مختلف صورت نگرفته است. از جمله اين دلايل میتوان به عدم وجود ريفرنس جهت کل خط که نتيجه آن جلب اعتماد مشتری باشد، امکان واردات از خارج و همچنين عدم انجام طراحی يک پارچه توسط يک شرکت داخلی برای کل خط را برشمرد. در ادامه تصاوير خروجی از مدلسازی سه بعدی برای بخشهايي از کار که مدلسازی آن انجام شده است ارایه میشود.
نتیجهگیری
با توجه به سياستهای کلی نظام و سازمان ايميدرو در استفاده حداکثری از توان شرکتهای داخلی در ساخت تجهيزات و ماشينآلات صنعت فولاد و بر پايه توان فنی، تجربيات و دانش مجموعه MMTE، گروهMMTE توان لازم جهت بومیسازی دانش و تکنولوژی ريختهگری بيلت در کشور را دارا میباشد و در اين راستا اين شرکت آمادگی دارد تا با حمايت مراجع ذيصلاح جهت دستيابی به اين تکنولوژی و به شرح زير نسبت به اجرای پروژهها اقدام نمايد:
مدلسازی تجهيزات خط ريختهگری عمدتاً به روش مهندسی معکوس و در نرمافزارهای مدلسازی سه بعدی مثل Solid Works
تهيه نقشههای ساخت بر اساس مدل سه بعدی تهيه جداول متريال و تلورانسهای ساخت بر اساس اطلاعات موجود، توان و دانش مجموعه MMTE و استفاده از تجربيات متخصصين حوزههای صنعت و دانشگاه.
انجام مهندسی پايه مربوط به فرآيند، تأسيسات مکانيکی، نسوز، برق و ابزار دقيق.
تهيه نقشههای بارگذاری و اطلاعات پايه طراحی فونداسيونها و سازه
تهيه مدل سه بعدی کل خط ريختهگری در نرمافزار PDMS .
انجام مهندسی تفضيلی ماشين ريختهگری در بخشهای برق و ابزار دقيق، تأسيسات مکانيکی، نسوز، اتوماسيون و فرآيند.
ساخت تجهيزات ساخت داخل با استفاده از توان خود و توان ساخت شرکتهای واجد صلاحيت داخلی
تأمين تجهيزات خارجی شامل تيوبهای مسی، تجهيزات ابزار دقيق ، قطعات سيستم هيدروليک، سختافزار سيستم کنترل، تجهيزات آزمايشگاه، مارکينگ ماشين و قطعات خاص که ممکن است امکان ساخت داخل آنها وجود نداشته باشد.
برنامهنويسی و ساخت سيستم اتوماسيون لول ۱ ماشين ريختهگری و انجام تستهای FAT و SAT توسط MMTE.