امروزه شرکتهای بزرگ معدنی با تاسیس شرکتهای مشاوره و پیمانکار، عملاً همه کارهای پیمانکاری را به زیرمجموعههای خودشان میسپارند و همین موضوع باعث شده که شرکتهای فعال در بخشخصوصی واقعی و مستقل تحت فشار قرار گیرند.
مهندس کامبیز معظمی، مدیرعامل شرکت کانیکاوان شرق در گفتوگو با گروه رسانهای پردازش با اعلام این مطلب گفت: هیچگاه مشاوران و پیمانکاران تحت پوشش شرکتهای بزرگ، به دلیل نبود استقلال نمیتوانند بهعنوان افراد بیطرف عمل کنند و این خود زمینه کاهش کیفیت فعالیتها را فراهم میسازد.
وی افزود: درحالحاضر برخی شرکتهای بزرگ معدنی دولتی و خصولتی و نیز هلدینگهای زیرمجموعه بانکها با واگذاری عمده کارها به پیمانکاران و مشاوران زیرمجموعه خود، عملا باعث ناتوانی بخشخصوصی با پتانسیل بسیار بالا شدهاند.
معظمی با تاکید بر اینکه کانیکاوان شرق در راستای حفظ بقا خود به سمت تولید پیش رفته است، خاطرنشان کرد که هر چند اینکار در جهان آزاد، کاری غیرمعمول است و باید شرکتهای مهندسی مشاور استقلال خود را حفظ کنند، اما با وجود مشکلات فراوان و نیز نظر به ضرورت حفظ اشتغال پرسنل فعال در این مجموعه، راهی جز این باقی نمانده است.
مدیرعامل شرکت کانیکاوان شرق با اعلام اینکه بازارهای کشور در این حوزه به صورت نامتناسبی خارج از ضوابط قانونی پیش میروند، افزود: بلاتکلیف بودن کشور در الزام بر واگذاری کار به بخشخصوصی و یا دولتی، بزرگترین زیان را به بخشخصوصی واقعی وارد میسازد، مثلا مدیرعامل هلدینگ وابسته به یک بانک افتخار میکند که پروژهای را از صفر تا صد خودشان انجام دادهاند، درحالیکه پر واضح است که انجام یک پروژه بدون حضور مشاور مستقل، فسادزا است. به هرحال باید شرکتی بهصورت مستقل، همه اجزا فنی، مالی و… پروژهای را کنترل کند تا هم از بروز فساد و هم زیان به اقتصاد کشور جلوگیری شود.
معظمی در ادامه برخی از فعالیتهای شرکت را یادآور شد و گفت: کانیکاوان هماکنون درحال اجرای قرارداد توسعه معدن کاملا مکانیزه زغالسنگ پروده۴ طبس به ارزش ۸۰۰ میلیون یوآن چین است که طی آن ۷۵۰ هزارتن زغالسنگ ککشو تولید و تحویل ایمیدرو خواهد شد. در این پروژه EPC، این شرکت فعالیتهای مهندسی را برعهده دارد.
گفتنی است، یکی از ویژگیهای طرح یادشده که برای اولینبار در کشور انجام میشود، تمام مکانیزه بودن آن در زغال های با ضخامت کم لایه بوده، ضمنآنکه مشاور طرح نیز شرکت بینالمللی آدام است.
در این طرح هماکنون کارهای سطحی درحال انجام است و تونل معدن نیز به زودی حفر خواهد شد، همچنین منابع مالی پروژه نیز از محل خط اعتباری چین و ایران انجام میگردد.
مدیرعامل شرکت کانیکاوان شرق از بررسی امکانپذیری و فرآوری سنگهای کمعیار معدن میدوک با همکاری مرکز تحقیقات دانشگاه تهران خبر داد و افزود: با انجام اینکار عملا بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیونتن به ذخایر معدن میدوک افزوده شده که شرکت ملی صنایع مس ایران مصمم به احداث یک واحد توسعهای دیگر در آن منطقه شده است. این قرارداد که در سال ۱۴۰۰ منعقد شده تا دوماه دیگر ادامه مییابد و نتیجه نهایی آن نیز اعلام میشود.
همچنین وی اضافه کرد شرکت مهندسی کانی کاوان شرق در مطالعات تکمیلی زمین شناسی، تخمین ذخیره و طراحی مجدد معدن چاه فیروزه در حال همکاری می باشد.
وی ارزیابی امکان وجود سرب و روی در معدن سرب و روی انگوران را مورد اشاره قرار داد و گفت: خوشبختانه اکتشافات عمقی و جانبی و نیز کارهای ژئوفیزیکی انجام شده نشان از وجود ذخایر خوبی است که نتایج قطعی، تفسیرهای زمینشناسی و ارزیابیهای صورت گرفته تا چند ماه دیگر مشخص میشود.
معظمی با اشاره به اینکه کانیکاوان شرق بالغبر ۲۰ سال است که مشاور و ناظر معدن چادرملوست و همواره در تلاش برای یافتن ذخایر بیشتر در عمق است، تصریح کرد این شرکت هماینک در چند پهنه آزاد شده ثبتنام کرده، اما متاسفانه انجام کارهای اکتشافی در کشور برای بخشخصوصی فوقالعاده دشوار است، زیرا مردم محلی تصور میکنند که عمران منطقه برعهده معدنکاران است! مثلا در استان کردستان ذخایر خوبی کشف کردیم ولی به دلیل همین مشکلات از انجام آن منصرف شدیم.
شایان ذکر است، شرکت کانیکاوان شرق هماینک در ۶ مکان مختلف درحال انجام کارهای اکتشافی در زمینه مس، آهن و منگنز است، ضمنآنکه درحال رفع مشکلات فنی معدن مس طارم با هدف رساندن به ظرفیت اسمی (۱۰ هزارتن) و شراکت در محصول تولیدی است.
وی با اعلام اینکه کانیکاوان شرق یکی از ۱۶ شرکت دارای پتنت طراحی تولید سگمیل، بالمیل و… در جهان است که قادر است با استفاده از دانشفنی بالا و نیروهای داخلی سگمیل برای کارخانههای ۵/۲ میلیونتنی کنسانتره را با حداقل ۱۰ میلیون یورو کمتر از نوع وارداتی تولید کند، اظهار داشت: متاسفانه علیرغم تمام تلاشهای صورت گرفته، شرکتهای بزرگ معدنی تمایلی برای خرید از داخل نشان نمیدهند و این درحالیاست که اگر این کار در داخل انجام شود، مسیر صادرات خدمات فنی و مهندسی هموار میگردد.