وزارت صمت با اتخاذ راهکارهای سازنده فرصت از دست رفته صادراتی را جبران کند
شرکت “آهن و فولاد غدیرایرانیان” در سه ماهه اول ۱۴۰۱، بالغبر ۲۶۵ هزارتن محصول تولید کرد و این درحالی بود که پروژه افزایش ظرفیت از ۸۰۰ هزار به یک میلیونتن نیز بهطور همزمان مورد اجرا قرار گرفت.
جنگ روسیه و اوکراین فرصت بسیار خوبی بود تا سهم صادرات فولاد ایران افزایش یابد، اما متاسفانه این مهم به دلیل وضع عوارض صادراتی محقق نگردید. ایران به دلیل مشکلات ناشی از وضع عوارض نتوانست سهمی از صادرات اوکراین را به خود اختصاص دهد، ضمنآنکه اتخاذ رویکرد ممانعت از صادرات باعث شد قراردادهای صادراتی بسیاری از شرکتهای فولادی نیز تحتالشعاع قرار گیرد.
کشور ما بالغبر ۳۰ میلیونتن ظرفیت تولید فولاد دارد درحالیکه کشش بازار داخل بیش از ۱۵ میلیونتن نیست و این به معنا آن است که باید صادرات ۱۵ میلیونتنی فولاد در کل زنجیره ایجاد شود که متاسفانه پتانسیل موجود به دلیل صدور بخشنامههای خلقالساعه از دست رفت. گرچه ایمیدرو و معاونت معدنی وزارت صمت قول دادهاند که با مانعزدایی و ایجاد تسهیلات راه صادرات را هموار سازند تا بخشی از زیانها جبران گردد.
احداث پروژه گندلهسازی بهاباد با قدرت درحال پیشرفت است، اقلام مهم این پروژه وارد کشور شده و بخشی نیز درحال واردات است، ضمنآنکه درخصوص تجهیزات داخلی نیز باتوجه به پتانسیل بالای شرکتهای مهندسی تلاش شده که بالغبر ۵۴ درصد پروژه بومی شود. این پروژه هماینک با ۷۵ درصد پیشرفت روبهرو است و امیدواریم تا پایان سال به مرحله نصب مکانیکال و در نیمه اول ۱۴۰۲ به تولید برسد.
پروژه کارخانه کنسانتره سنگآهن شرکت توسعه صنایع معدنی عصرنوین بهاباد که برای تامین بخشی از نیاز گندلهسازی بهاباد احداث میشود، قادر خواهد بود یک میلیونتن کنسانتره در بهار ۱۴۰۲ تولید کند.
با مشارکت شرکتهای صنایع معدنیغدیر، سنگآهنمرکزی ایران و فلاتایرانیان، “شرکت صنایع معدنی نوظهور کویر بافق” احداث گردیده که قادر است سالانه ۴/۵ میلیونتن سنگآهن خام را دانهبندی و پرعیارسازی کند. همچنین این مجموعه یک مگامدول یکمیلیون و ۸۵۰ هزارتنی نیز احداث خواهد کرد.
طبق طرحجامع، فولاد ایران بهدلیل پتانسیل بالای ذخایر گازی، برنامه تولید ۵۵ میلیونتن فولاد در دستور کار این صنعت قرار گرفت و این درحالیاست که اگر صنعت فولاد در سال گذشته با محدودیت گاز مواجه نمیشد، قطعا مقام اول تولید آهناسفنجی با استفاده از گاز طبیعی در دنیا را به خود اختصاص میداد.