شرکت “چدنریزان جی”با تلاشهای صورت گرفته در زمینه طراحی مهندسی، انتخاب ماشینآلات، جانمایی، بهرهگیری از تجهیزات مدرن و… انقلابی نوین در طراحی و احداث کارخانجات جدید فولادی را رقم زد.
مدیرعامل چدنریزان جی در گفتوگو با ماهنامه تخصصی پردازش با بیان اینکه استفاده از کورههای القایی به علت سرعت کارکرد بالا در صنایع قطعهسازی نیز گسترش فراوانی یافته، به طوری که هماکنون بسیاری از واحدهای ریختهگری و تولید قطعه در حال جایگزینی کورههای قدیمی با کورههای القایی هستند که این امر در افزایش سوددهی این واحدها نقشی مهم و حیاتی دارد، گفت: درکشورهای توسعه یافته ۶۷درصد تولید فولاد از طریق روش القایی و قوس و ۳۳درصد احیای مستقیم انجام میشود. در صورتیکه در کشور ما هماکنون ۷۷درصد تولید فولاد از طریق روش احیامستقیم و ۲۳درصد باقیمانده از طریق کورههای قوس الکتریک و القایی انجام میشود.
به گفته وی، تولید فولاد به روش القایی با توجه به استفاده از دانش داخلی و بومیسازی قطعات الکترونیکی و حتی ساخت کوره با ظرفیتهای مختلف باعث گردیده است که بخشخصوصی بیشتر به این سمت گرایش پیدا کنند اما لازمه تحقق این موضوع شناخت کافی از تکنولوژیهای موجود است.
مدیرعامل چدنریزان جی، ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری و جذب سرمایه را از طریق کانالهای حمایتی دولتی دانست و تصریح کرد: در برخی موارد شاهد هستیم که افرادی وارد این صنعت شدهاند که شناختی از تکنولوژیها و تطبیق آن با شرایط کشور ندارند و تنها در تلاش برای فروش محصولات خود هستند در حالی که مباحث بهینهسازی و حفظ منابع طبیعی از جمله مواردی است که باید به آن نگاه ویژهای داشت.
طبیبی درخصوص آمار تولید به روش القایی و ارزشآفرینی آن در سال گذشته گفت: حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد از تولیدات فولادی به روش کورهالقایی در ایران صورت میگیرد که با توجه به میزان تولید ۳۰ میلیون تن فولاد درسال گذشته، سهم کارخانجاتی که با استفاده از این تکنولوژی اقدام به تولید کردهاند نزدیک به ۹ ملیون تن است و این در حالی است که در سال ۱۳۹۹ با توجه به مشکلات بیماری فراگیر کرونا باز هم تولید فولاد در کشور با رشد ۱۰ درصدی نسبت به ۹۸ روبرو بوده است. پس به جرات میتوان گفت بیش از ۵۰ درصد این افزایش ظرفیت تولید توسط کارخانجاتی که از روش القایی برای تولید فولاد استفاده میکنند محقق شده است.
او دلیل جذب سرمایهگذاران و فعالان این حوزه به استفاده از تکنولوژی کوره القایی را وابستگی به الکترود و نیز هزینههای اولیه بسیار زیاد برای تامین برق مورد نیاز در کورههای قوس، بیم از تحریمها، عدم تامین الکترود و نبود تکنولوژی ساخت الکترود در داخل کشور دانست و افزود: سرمایهگذاری کمتر در تامین انرژی، استفاده از آهناسفنجی در این کورهها تا میزان ۸۰ درصد، امکان استارت و راهاندازی با ظرفیتهای پایین، تعمیر و نگهداری آسان، عدم وابستگی به تامین قطعات به خارج از کشور و…. از دیگر نقاط قوت این روش بهشمار میروند.
طبیبی در ارزیابی توانمندیها و پتانسیلهای معمول و منحصر بهفرد در صنعت فولاد گفت: با توجه به فضای موجود و ظرفیت درخواستی مشتری و همچنین محدودیتهای تجهیزات در این پروژهها، بهینهسازی به نحوی انجام میشود تا جانمایی تجهیزات به بهترین شکل ممکن برای حمل و نقل انجام شود. شایان ذکر است طراحی خطوط تولید به علت وجود گلوگاه میبایست به گونهای عمل شود تا تسطیح و تخصیص برای رفع گلوگاهها در عمل برطرف شود.
وی نصب و راهاندازی تجهیزات را از دیگر از چالشهایی برشمرد که تیمهای فنی شرکت طی ساعتها تحقیق توانسته است بر آن غلبه کند و افزود: بهعنوان نمونه نصب و استارت کورهای ذوب القایی ۳۰ تن اینداکتوترم برای شرکت پردیس صنعت زندهرود بدون حضور کارشناسان خارجی و در اوج تحریمها یکی از فعالیتهای شاخص این شرکت است. ضمن آنکه مهندسی معکوس و ساخت ماشین ریختهگری مداوم CCM دو استرند با استفاده از آخرین تکنولوژی روز در ایران برای اولینبار توسط این شرکت انجام گرفته است.
او افزود: بهره بردن از تجربیات کارشناسان و تلفیق تجربه و علم با تشکیل اتاق فکر و تصمیمگیری بر اساس خرد جمعی و استفاده از نرمافزارهای نوین باعث گردیده است میزان خطا در این پروژهها به حداقل برسد.
مدیرعامل چدنریزان جی، بومیسازیهای انجام شده و صرفه داخلی آن برای کشور گفت: استفاده از کورههای القایی که به لحاظ سرمایهگذاری مقرون به صرفه است و واحدهای کوچک زودبازده هم میتوانند ضمن تامین سرمایه لازم در تولید قطعات فولادی در ایجاد اشتغال هم نقش بسزایی داشته باشند. این کورههای ذوب به دو صورت موازی و سری در دنیا توسط شرکتهای بزرگی مانند اینداکتوترم، الکتروترم، اگس، یونکر و… تولید میشوند اما برخی شرکتهای داخلی با کپیبرداری از نمونه خارجی و چینی اقدام به ساخت و تولید کوره ذوب نمودهاند که متاسفانه بسیاری از آنها به علت عدم بهرهوری مناسب و اهمیت به توسعه و تحقیق نتوانستهاند در بازار رقابت کنند و هم اکنون تعطیل و یا با حداقل ظرفیت مشغول به فعالیت هستند.
به گفته او، در حال حاضر این مجموعه احداث کارخانجات فولادی از فاز مطالعاتی تا راهاندازی و بهرهبرداری به طور کامل انجام میدهد ضمن آنکه با تمرکز بر کاهش هزینهها و بهینهسازی مصارف و استفاده از نرمافزارهای تخصصی و تیمهای متخصص با ایجاد اتاق فکرهای متعدد و مداوم، اهداف شرکت را به سمت رضایتمندی مشتریان سوق میدهد.
طبیبی با بیان اینکه این شرکت در اوایل سال ۱۳۹۹ اقدام به ساخت کورههای ذوب القایی تا ظرفیت ۱۵ تن را در یکی از شرکتهای زیرمجموعه خود آغاز کرده، خاطرنشان کرد: چدنریزان جی تاکنون موفق شده چهار ست کوره با ظرفیتهای ۱۰ و ۱۲ تن برای مشتریان خود بسازد. گفتنی است، این مهم در حالی اتفاق افتاده است که شرایط انتقال تکنولوژی از خارج کشور امکانپذیر نمیباشد و تیم فنی این شرکت تمام توان خود را برای طراحی و ساخت کوره القایی به عرصه ظهور رساند است.