شرکت “صنایع تولید پودر بندر امام“ پیشرو در تامین مواداولیه صنعت گندلهسازی و صنعت حفاری نفت و گاز
مهندس قاسم داودی، مدیرعامل شرکت “صنایع تولید پودربندر امام” در گفتوگو با ماهنامه تخصصی پردازش با بیان این مطلب و با اعلام خبر افزایش ذخیره قطعی یکی از معادن بنتونیت این شرکت بر اساس اکتشافات تکمیلی صورتگرفته از ۲۰۰ هزار تن به سه میلیون و ۶۰۰ هزار تن، افزود: صنایع تولید پودر بندر امام در سال ۱۳۸۰ تاسیس و با راهاندازی کارخانجات تولید پودر در بندر ماهشهر و شهر رفسنجان امروزه به عنوان یکی از تامینکنندگان اصلی مواد معدنی باریت و بنتونیت در بازار داخلی به شمار میرود.
به گفته وی، ذخیره قطعی معدن بنتونیت دوستآباد واقع در خراسان جنوبی به عنوان بزرگترین معدن بنتونیت ایران طی اکتشافات تکمیلی صورتگرفته در سال ۱۳۹۹، بالغبر سه میلیون و ۶۰۰ هزار تن محاسبه و ذخیره احتمالی آن نیز ۱۰ میلیون تن تخمین زده شده است.
گفتنی است، با تمدید ۲۵ ساله پروانه بهرهبرداری معدن دوستآباد و فزونی استخراج از این معدن مطابق برنامه استخراجی و بهرهگیری از توانمندیها و امکانات و ماشینآلات داخلی و به ویژه محلی، این شرکت توانسته بیش از ۱۵ درصد از نیاز بازار داخل به مواد معدنی بنتونیت و باریت را تامین کند که بالغ بر ۹۰ درصد آن در کارخانجات تولیدکننده پودر میکرونیزه جهت استفاده در صنعت گندلهسازی مصرف میشود.
مدیرعامل شرکت صنایع تولید پودر بندر امام با اشاره به پایین بودن کیفیت بنتونیت استخراج شده این معدن در سالهای گذشته، تبدیل آن به یکی از بهترین معادن بنتونیت کشور با بهبود کیفیت محصولات استخراج شده، رعایت کلیه اصول معدنکاری از جمله باطلهبرداری، رعایت اصول ایمنی، بهداشت و… را از برنامههای مهم کاری شرکت برشمرد و از برنامههای توسعهای اکتشافی جهت تبدیل ۱۰ میلیون تن ذخیره احتمالی به ذخیره قطعی خبر داد.
او همچنین ابراز امیدواری کرد که مراحل اولیه احداث کارخانه فرآوری این شرکت اعم از تولید پودر میکرونیزه و محصولات خاص بهداشتی و دارویی تا پایان سال ۱۴۰۱ به اجرا درآید.
داودی به معدن باریت این مجموعه واقع در منطقه آبترش استان کرمان اشاره و در تشریح فعالیتهای آن افزود: این معدن با ذخیره قطعی ۳۰۰ هزار تن استخراج و فرآوری میگردد که باتوجه به ذخیره احتمالی دو میلیون تن، برنامه اکتشافی تکمیلی مدونی تدوین شده و عملیات سطحی آن اعم از تهیه نقشههای ۱:۱۰۰۰ توپوگرافی و زمینشناسی، حفر ترانشهها و انجام نمونهبرداری، عملیات ژئوفیزیک و سایر عملیات اکتشافی سطحی انجام و جانمایی گمانههای حفاری جهت انجام عملیات اکتشاف تحتالارضی مشخص گردیده و پیشبینی میشود تا اواسط سال ۱۴۰۱ حفر گمانههای اکتشافی و محاسبه ذخیره معدن به اتمام برسد.
او در خصوص برنامههای این شرکت برای توسعه واحد فرآوری این معدن خاطرنشان کرد که میزان باریت فرآوریشده این معدن ۱۰ هزار تن در سال است که با اجرای طرح توسعه هم در زمینه پرعیارسازی و هم تولید پودر به ۲۰ هزار تن در سال خواهد رسید.
وی با تاکید بر لزوم پایبندی شرکت به رعایت اصول و مقررات دولتی، به موضوع عدمثبات در صدور بخشنامهها و دستورالعملهای متعدد از جانب دستگاههای دولتی به ویژه عدم وجود ثبات رویه در اخذ حقوق دولتی از معادن را مورد اشاره و تصریح کرد: عدمثبات و عدم وجود وحدت رویه در محاسبات حقوق دولتی، خسارات منابع طبیعی و… برنامهریزی و بودجهبندی سالانه شرکتها را با مشکل مواجه میسازد. به طور مثال تغییر ناگهانی میزان حقوق دولتی از ۴۰۰ تومان به ۲۷۰۰ تومانی بهازای هر تن کلوخه بنتونیت در سال ۱۴۰۰، تولیدکنندگان را با چالشهای اساسی مواجه نمود.
مدیرعامل صنایع تولید پودر بندر امام، بروکراسیهای اداری، زمانبر بودن بازدیدهای کارشناسی و برداشت نادرست و غیردقیق از بخشنامهها، عدمثبات بخشنامههای مخصوصا بخش بازرگانی وزارت صمت و… را از دیگر مشکلات این مجموعه برشمرد و با بیان این مطلب که توسعه نیازمند تلاش، پشتکار و کار علمی است، خاطرنشان کرد: ایران در دهه هفتاد شمسی به عنوان یکی از واردکنندگان بنتونیت گندلهسازی شمرده میشد اما امروز نه تنها نیاز داخلی را تامین میکند بلکه حتی توان صادرات آن در استانداردهای جهانی به سهولت برای کشور عزیزمان ایران زیر سایه تلاش و همت کارشناسان و مدیران معدنی کشور مهیاست. این امر درخصوص سایر مواد معدنی مختلف نیز صادق است فقط باید موانع علیالخصوص موانع اداری و مقرراتی رفع گردد.
داودی با اشاره به کشورهایی نظیر سنگاپور و تایوان و مدیریت تبدیل مواداولیه به محصولات در این دو کشور، لزوم تبدیل مزیت نسبی معدنی کشور به مزیت تجارتی و رقابتی همچنین ایجاد ثروت و به تبع آن اشتغال در ایران را مورد اشاره قرار داد و با تاکید بر لزوم حمایت از شرکتها و صنایع کوچکمقیاس در تدوین قوانین و مقررات تصریح کرد: چالش اصلی شرکتهای کوچکمقیاس وارد شدن به بازارهای داخلی و بینالمللی است و ضروری است باید قوانینی تدوین شود که امر صادرات محصولات پایه معدنی را تسهیل کند. همچنین از تولید محصولات نهائی پایه معدنی حمایتهای مقرراتی لازم و کافی به عمل آید؛ به بیان دیگر، مسیر تولید محصولات نهایی پایه معدنی و صادرات آنها هموار گردد.
وی افزود: شرکت صنایع تولید پودر بندر امام به عنوان یکی از پیشگامان حمایت از صنایع کوچکمقیاس به کمک شرکتهای ایمیدرو و تهیه و تولید مواد معدنی میتواند در زمینه بازاریابی محصولات شرکتهای نوپا وارد عمل شود اما این مهم مستلزم حمایت منسجم و نگرش کارشناسانه به این موضوع بوده بهویژه اینکه مسیر دسترسی به بازارهای بینالمللی با تدوین علمی و پایدار مقرارات هموار گردد.