قدردانی رئیسکل بانک مرکزی ایران
از حضور پررنگ گروه فولاد مبارکه در جنگ تمامعیار اقتصادی
رئیسکل بانک مرکزی ایران در آیین تقدیر از صادرکنندگان بازگردانندۀ ارز به کشور با اهدای لوحهای جداگانهای از دو شرکت فولاد مبارکه و فولاد هرمزگان تجلیل کرد
، در این مراسم که روز شنبه ۱۲ مهرماه در محل برگزاری همایشهای بانک مرکزی با حضور ۵۰ صادرکنندۀ نمونه برگزار شد، عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی ایران، از مدیران عامل فولاد مبارکۀ اصفهان و فولاد هرمزگان به دلیل انجام تعهدات ارزی و کمک به رشد و توسعۀ صادرات غیرنفتی کشور که امروزه از اهمیت ویژهای برخوردار است و همچنین حفظ ارزش پول ملی و ثبات بازار ارز تقدیر و تشکر کرد.
گروه فولاد مبارکه همچنان به تعهدات خود در این زمینه پایبند خواهد بود
در پی کسب این موفقیت، مدیر امور مالی فولاد مبارکه گفت: شرکتهای فولاد مبارکۀ اصفهان و فولاد هرمزگان علاوهبر تأمین حداکثری بازار داخل، با نگاه به ارزآوری برای کشور، بخشی از محصولات خود را به بازارهای هدف صادر کردند و کوشیدند در این زمینه تمام تعهدات ارزی خود را برای بازگشت ارز به کشور انجام دهند و عملکرد قابل قبولی نیز از خود بر جا گذارند.
مهدی مهرابی در خصوص اهمیت ارزآوری برای کشور در شرایطی که صادرات نفت کشور با محدودیتها و مشکلات خاص خود مواجه است، گفت: با توجه به اینکه گروه فولاد مبارکه در بخشهایی از چرخۀ کار و تولید خود بهویژه در حوزۀ تجهیزات انحصاری، به واردات نیاز دارد، بهیقین همکاری با راهبردهای دولت و تأمین منابع ارزی موردنیاز کشور باعث میشود چرخ اقتصاد و تولید کشور با صلابت بیشتری به گردش خود ادامه دهد.
وی اظهار داشت: عرضۀ ارز حاصل از صادرات در سامانۀ نیما از سوی تولیدکنندگانی که در حوزۀ صادرات فعالیت میکنند در حفظ ارزش پول ملی و اقتدار نظام بسیار مؤثر است؛ ازاینرو گروه فولاد مبارکه همچنان به تعهدات خود در این زمینه پایبند خواهد بود.
صادرکنندگان متعهد، امین اقتصاد کشورند و باید حمایت شوند
صادرکنندگان متعهدی که ارز خود را به کشور بازمیگردانند، امین اقتصاد کشورند و ما باید با تسهیل قوانین و مقررات مسیر آنها را هموار کنیم.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی ایران، در این آیین ضمن تشکر از صادرکنندگانی که با فعالیت خود اجازه ندادهاند وقفهای در چرخۀ اقتصادی کشور ایجاد شود، گفت: از مجموع ۱۰۸ صادرکننده، نزدیک به ۲۳ میلیارد یورو (حدود ۲۶ میلیارد دلار) ظرف حدود دو سال و نیم به چرخۀ اقتصاد کشور بازگشته که رقم قابلتوجهی است. همچنین ارزِ بازگرداندهشده توسط ۵۰ صادرکنندهای که نزدیک به ۱۰۰ درصد ارز ناشی از صادرات خود را از سال ۹۷ تا پایان اردیبهشتماه ۹۹ به کشور بازگرداندهاند و در جلسۀ امروز حضور دارند، معادل ۲۲ میلیارد دلار است.
رئیس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه هدف دشمن فروپاشی کشور بوده، تصریح کرد: در شرایط دشواری قرار داریم و مردم عزیزمان تحت شدیدترین فشارها و مشکلات اقتصادی قرار دارند؛ اما دشمن نتوانسته به هدف اصلیاش که همانا فروپاشی نظام و کشور است، برسد و قطعا شما صادرکنندگان با فعالیتتان اجازه ندادید که اهداف آنها در شرایط جنگ اقتصادی محقق شود.
همتی ضمن تشکر از صادرکنندگانی که در این جلسه دیدگاههای خود را مطرح کردند، گفت: بانک مرکزی از نظرات صادرکنندگان متعهدی مانند شما استقبال میکند و این موارد در دولت مطرح و به رئیسجمهوری ارائه میشود.
صادرکنندگانی که به تعهدات خود پایبندند و ارز خود را به کشور بازمیگردانند، نیازی به ارائۀ تعهد ندارند
وی در ادامه یادآور شد: سایر صادرکنندگانی که به تعهدات خود پایبندند و ارز خود را به کشور بازمیگردانند نیازی به ارائه تعهد ندارند؛ ازاینرو ضروری است بهواسطۀ تسهیل قوانین و مقررات قدردان شما باشیم. در چنین شرایطی، اقتصاد کشور باید از صادرکنندگانی که در سالهای اخیر همواره به تعهدات خود پایبند بودهاند، حمایت کند.
رئیسکل بانک مرکزی ضمن تأکید بر اینکه نرخهای طرحشده در بازار ارز واقعی نیست، عنوان کرد: همچنان معتقدم علیرغم فشار تحریمها که به کشور تحمیل میشود، یا دشواریها و مضایق مرتبط با صادرات نفت، بازگشت ارز حاصل از صادرات و کاهش درآمد دولت، این نرخها واقعی و صحیح نیست. باید توجه داشت در چنین شرایطی بیشترین ضرر متوجه طبقات با درآمد ثابت است که بدنۀ اصلی کشور را شکل میدهند.
وی با بیان اینکه مصمم هستیم نرخ ارز را کنترل کنیم، گفت: نفع کشور در تقویت ارزش پول ملی است و بر همین اساس برای تعدیل نرخ ارز تلاش میکنیم.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه صادرات برای سیاستگذار ارزی از اهمیت ویژهای برخوردار است، گفت: ارزی که صادرکنندگان به سامانۀ نیما عرضه میکنند، صرفِ تأمین کالاهای اساسی، مواد اولیه و قطعات و تولید میشود؛ ازاینرو هرچه قیمت ارز افزایش یابد، به ضرر تولید است.
به گفتۀ همتی، براساس پیگیریهای انجامشده، صادرکنندگان بالغبر ۸ میلیارد دلار از تعهدات ارزی ۲۷ میلیارد دلاری ایفانشدۀ خود را که مربوط به پروانههای صادراتی سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۸ است بهتدریج به چرخۀ اقتصاد کشور آوردهاند.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه در مراحل پایانی فشار حداکثری هستیم عنوان کرد: سال گذشته رشد اقتصاد غیرنفتی مثبت بود و همین مسیر را ادامه میدهیم. البته صادرات نفتیمان نیز اخیرا بهبود پیدا کرده؛ بنابراین امیدواریم رشد اقتصادی ناشی از نفت نیز بهبود یابد.
همتی در پایان خاطرنشان کرد: پیشنهاد میکنم این قبیل جلسات با حضور صادرکنندگانی که تعهدات ارزی خود را ایفا کردهاند تداوم یابد و نمایندگان آنها نظرات مشورتی خود را در جلسات مشترکی با حضور نمایندگان بانک مرکزی ارائه کنند.
در لوحهای تقدیری که به امضای عبدالناصر همتی رئیسکل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران رسیده چنین آمده است:
تولید و صادرات غیرنفتی، نقش معناداری در رشد و توسعۀ اقتصادی کشور، حفظ ارزش پول ملی و ثبات بازار ارز و بخشهای واقعی و مالی اقتصاد دارد. در این خصوص با توجه به وضعیت کلان اقتصادی و غیراقتصادی کشور از یک سو و وضع شدیدترین و بیسابقهترین تحریمهای بینالمللی علیه کشور ایران بهویژه در بخشهای بانکی و نفتی از سوی دیگر، نقش صادرکنندگان غیرنفتی در خط مقدم جنگ اقتصادی بسیار حائز اهمیت است.
ازاینرو نظر به اینکه در عرصۀ جنگ تمامعیار اقتصادی طی سالهای اخیر نسبت به صادرات غیرنفتی و ایجاد درآمدهای ارزی جهت تأمین نیازهای وارداتی کشور اقدام نمودهاید، بدینوسیله از تلاشهــای جنابعالی در جـــهت حفــظ تولید، اشتغال، استمرار صادرات غیرنفتی و بازگشت منابع ارزی حاصل از صادرات در چرخۀ رسمی اقتصاد کشور تشکر و قدردانی میشود و به این مناسبت لوح سپاس به حضورتان تقدیم میشود.
امید است همواره در تولید و ایجاد اشتغال، سرمایهگذاری و صادرات غیرنفتی پیروز و سربلند باشید.
در راستای افزایش رضایتمندی خودروسازان کشور صورت گرفت؛
ارتقای کیفیت کلافهای گرم ویژۀ سطح نمایان خودرو (MB)
با همکاری کارکنان ناحیۀ نورد گرم فولاد مبارکه، کیفیت عیوب کلافهای گرم ویژه رویۀ خودرو با کیفیت سطح ویژۀ MB به میزان قابلتوجهی افزایش یافت.
رئیس کنترل کیفی نورد گرم فولاد مبارکه ضمن اعلام این مطلب تصریح کرد: محصولات با کیفیت سطح MB دارای بهترین سطح کیفی است و در زنجیرۀ تولید آن شامل تختال، کلاف گرم و کلاف سرد، سختگیرانهترین استانداردهای بازرسی توسط تیم کنترل کیفی مستقر در نواحی بر روی آن اعمال میگردد، بهنحویکه در فرایند تولید در هر ناحیه، مقداری از این محصولات ارزشمند با عنوان غیرقابلقبول از سفارش جدا میشود.
مسعود مهدیه نجفآبادی افزود: در ناحیۀ نورد گرم با پیگیری و مشارکت همکاران، دستهای از عیوب با عنوان پوستۀ ناشی از نورد گرم، شامل پوستۀ نقطهای و زیگزاگی، بر روی محصولات MB با گرید DC04 کاهش یافته و میزان محصول غیرقابلقبول از ۰٫۷ درصد تا مردادماه سال جاری به صفر درصد در شهریورماه ۱۳۹۹ رسیده است.
وی با اشاره به وجود استانداردهای ویژه جهت بازرسی این محصولات در نورد گرم گفت: بازرسی کیفیت سطح محصول بهطور چشمی و به کمک تجهیز بازرسی اتوماتیک سطح (پارسیتک) بر روی کلیه این محصولات بهصورت آنلاین، تأکید بر افزایش کیفیت این محصولات در ناحیه، بازتاب سریع بازرسی در حین تولید و تعیین سریع و دقیق موقعیت عیب احتمالی و اعلام شدت و مقدار آن از مهمترین اقدامات در این زمینه است. همچنین اعمال استانداردهای تولید شامل برنامۀ نوردی خاص MB، بازرسی ویژۀ کلیۀ تجهیزات پوستهزدایی قبل و حین تولید و رفع کوچکترین اشکالات این تجهیزات، تعویض کلیۀ غلتکهای کاری خط قبل از تولید و کنترل ویژۀ کورههای پیش گرم جهت زمان ماندگاری رژیم حرارتی بهینه و ریتم تولید، افزایش بازرسیهای چشمی در محل بازرسی کلاف بازکن توسط بازرسان کنترل کیفی، اصلاحات دقیق تجهیزات، تهیه و تعویض نازلهای پوستهزدا، نظارت دقیق بر اجرای استانداردها و حضور نفرات تأثیرگذار در زمان تولید بخش دیگری از این اقدامات است.
رئیس کنترل کیفی نورد گرم در پایان ضمن قدردانی از حمایتهای مدیریت ناحیه و تلاش کارکنان تولید، تعمیرات، بازرسی، پشتیبانی و کنترل کیفی که در ارتقای سطح کیفی محصول سهیم بودند، اظهار امیدواری کرد این روند تا دستیابی به بالاترین سطح کیفی محصولات شرکت ادامه یابد.
معاون خرید شرکت فولاد مبارکه:
استفاده از ذخایر استراتژیک برای تأمین بازار
با توجه به نقش تعیینکنندۀ صنعت فولاد در رشد اقتصادی کشور، چشماندازهای روشنی برای توسعۀ این صنعت در برنامههای کلان توسعۀ کشور ترسیم شده، اما تأمین نشدن زیرساختهای مناسب برای تأمین مواد اولیه و همچنین دسترسی نداشتن به قطعات یدکی موردنیاز واحدهای تولیدی به سبب تشدید تحریمها تردیدهایی در تحقق این چشماندازها ایجاد کرده است. شرکت فولاد مبارکه بزرگترین واحد فعال در عرصۀ صنعت فولاد کشور به شمار میرود. این شرکت توانسته با برنامهریزی مناسب و همکاری با تأمینکنندگان مواد اولیه، مانع از آن شود که چالش مواد اولیۀ صنعت فولاد خدشهای به روندِ روبهرشد تولیدات این شرکت وارد آورد. این شرکت همچنین با اتخاذ سیاستهایی در زمینۀ بومیسازی و توانمندسازی داخلی، نیاز خود به واردات قطعات یدکی موردنیاز را به حداقل رسانده است.
رضا یزدخواستی، معاون خرید شرکت فولاد مبارکه، به تشریح نقش انبارداری و استفاده از ذخایر استراتژیک پرداخته است. در ادامه بخشی از این گفتوگو را میخوانید.
در زمینۀ مدیریت صحیح موجودی مواد اولیه و قطعات یدکی، نگهداری بهینۀ موجودی یک اصل علمی و کارشناسی است که باید در چهارچوب مدلهای ریاضی انبارداری و در سازمانهای بزرگ بهصورت مکانیزه و با استفاده از نرمافزارهای مرتبط، تعیین و عملیاتی شود. نگهداری موجودیِ بیشتر از حد بهینه باعث حبس سرمایۀ ناشی از تأمین اقلام غیرضروری و تحمیل هزینههای مالی حمل و انبارداری و نهایتا کاهش سودآوری خواهد شد. از طرف دیگر، موجودیِ کمتر از حد بهینه نیز موجب عدم تأمین بهموقع مواد اولیه، قطعات یدکی و… و باعث ایجاد تأخیر در تکمیل فرایند تولید و کاهش سودآوری و بهرهوری میشود.
تأمین مواد اولیه، نخستین لازمۀ تداوم تولید
در فولاد مبارکه، مواد اولیۀ اصلی بهطور عمده شامل کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی است و در واقع، به ازای هر یک تن تولید ورق، به ۱٫۹۰ تن کنسانتره، ۱٫۸۰ تن گندله و ۱٫۳ تن آهن اسفنجی نیاز است. حال، با توجه به تورمی بودن اقتصاد کشور و نرخ بالای آن، ذخیرۀ مازاد این مواد مشکلی ایجاد نمیکند و گاهی حسن هم تلقی میشود، اما کمبود آن باعث کاهش تولید و در نتیجه، افت فروش سالیانه و کاهش سود شرکت خواهد شد. شرکت فولاد مبارکه تلاش کرده تا از طریق اتخاذ سیاستهایی از جمله سرمایهگذاری و مشارکت در تولید برخی از اقلام مواد اولیۀ استراتژیک و گلوگاهی در داخل کشور و همچنین شناسایی منابع جدید و تأمین قابلاطمینان و انعقاد قراردادهای بلندمدت، در مسیر مدیریت بهتر موجودی مواد اولیۀ خود حرکت کند. این شرکت همچنین در تلاش است تا از طریق شناسایی گلوگاههای اتلاف زمان و برطرف ساختن مشکلات مربوطه، زمان تدارک کالا و مواد اولیۀ موردنیاز خود را به حداقل برساند.
سیاستهایی برای عبور از چالش مواد اولیه
گفتنی است که در طول سالهای گذشته، با توجه به سرمایهگذاریهای شرکتهای معدنی در حوزۀ تولید فولاد خام و نادرست بودن مدیریت توزیع مواد اولیه در صنعت فولاد کشور، بخشی از ظرفیت واحدهای فولادساز به دلیل کمبــود مواد اولیه کاهش یافته و متأسفانه صادرات بیرویۀ سنگآهن، کنسانتره و گندله نیز این مسئله را تشدید کرده است. در سه سال گذشته، بنا بر شرایطی که ذکر شد، موجودی کنسانتره و گندلۀ فولاد مبارکه گاهی تا حد تأمین نیاز چند روز کاهش یافته و شرکت را با خطر کاهش تولید همراه ساخته است.
در سال گذشته (۱۳۹۸) فولاد مبارکه، بهمنظور انجام تعهدات خود در بازار محصولات نهایی، بهناچار از ۷۰۰ هزار تن از موجودی تختال خود، که در واقع ذخیرۀ استراتژیک شرکت تلقی میشد، استفاده کرد و فقط همین امر باعث جلوگیری از کاهش چشمگیر تولید و عرضۀ محصولات شرکت به بازار شد. در همین سال، فولاد مبارکه برای جبران کسری مواد اولیۀ خود اقدام به خرید محمولههای صادراتی در بندرهای کشور و حمل مجدد آن به داخل کشور و قرار دادن این مواد در چرخۀ تولید شرکت کرد.
در حال حاضر، با توجه به افزایش قیمت ارز و بیاثر شدن تعرفۀ ۲۵ درصدی صادرات مواد اولیه، مدیریت دقیق و پیگیری توزیع کنسانتره و گندله از طریق دریافت مستمر گزارش از میزان تولید و توزیع شرکتهای معدنی بهمنظور انجام تعهدات سهمیهای وزارت صمت و قراردادهای تأمین با شرکتهای فولادی و همچنین حذف واسطهها ضرورتی اجتنابناپذیر در تنظیم بازار به شمار میرود.
تأمین قطعات یدکی، زیرساخت اساسی توسعۀ صنعت فولاد
شرکت فولاد مبارکه، با توجه به اهمیت حفظ پیوسته و پایدار موجودی قطعات یدکی در تداوم فرایند تولید، اقدامات متنوعی را در واحد برنامهریزی خرید خود در دستور کار قرار داده است. یکی از این سیاستها ادامۀ بومیسازی ساخت قطعات یدکی، ماشینآلات، تجهیزات و… از طریق کارگاهها و کارخانجات موجود و همچنین شرکتهای دانشبنیان است که باعث تولید بیش از ۱۰۰ هزار قطعه تجهیز و مواد اساسی در داخل کشور از ابتدای سال ۱۳۸۱ تاکنون شده است. این فرایند شامل بومیسازی موفق قطعات و تجهیزات پیچیده، استراتژیک و حساس موردنیاز خطوط تولید از قبیل مندریل نورد گرم، کمپرسور فرایند احیا، کورههای باکس آنیلینگ و فن فرایند گندلهسازی بوده است. شرکت فولاد مبارکه همچنین اقدام به توانمندسازی تولیدکنندگان موجود از طریق انعقاد قراردادهای یک تا سهساله و تأمین مالی قراردادهای مذکور از محل افزایش سقف پیشپرداختها کرده است. از دیگر سیاستهای این شرکت در زمینه تأمین پایدار و مداوم میتوان به شناسایی ۶۶۰ تأمینکنندۀ جدید در زمینۀ فعالیتهای مختلف از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون و همچنین ارتباط با ۲ هزار و ۷۰۰ تأمینکننده با ۹۴۶ زمینۀ فعالیت در راستای تأمین پایدار و تخصصی اشاره کرد.
معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه:
بازرسی از وضعیت سازههای فلزی نقش مهمی در پیشگیری از حوادث فرایندی دارد
دومین نشست کمیته ارتقای ایمنی شرکت فولاد مبارکه، ویژۀ مدیران بهرهبرداری، در سال ۹۹ با محوریت عملکرد ششماهۀ ایمنی و همچنین چالشهای آن با توجه به شیوع ویروس کرونا روز دوشنبه ۱۴ مهرماه از ساعت ۱۰:۳۰ صبح در سالن جلسات کمیتۀ مدیریت با حضور معاون بهرهبرداری، مدیر ارشد تولید و مدیران نواحی مختلف شرکت، برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، جواد کیانی رئیس بهداشت حرفهای، ایمنی و آتشنشانی گزارش کاملی از وضعیت اتاقهای کلر و عملکرد و چالشهای ایمنی فولاد مبارکه طی شش ماه نخست سال جاری ارائه کرد و در ادامه به اهمیت پیگیری اقدامات اصلاحی تعریفشده در کمیتههای بررسی حوادث بهمنظور جلوگیری از تکرار حوادث و اهمیت مدیریت ریسک پرداخت.
در ادامه، رسول فرهادی، سرپرست ایمنی و بازرسی، گزارشی از وضعیت پیشرفت بندهای صورتجلسۀ کمیتۀ حفاظت فنی شهریورماه ۹۹ ارائه کرد.
پس از آن، علیرضا حیدری ابیانه، رئیس بازرسی جرثقیلها و سازه، گزارشی از وضعیت سازههای دینامیک و پرتنش نواحی تولیدی فولاد مبارکه از نظر سطح ریسک ارائه نمود.
بنابراین گزارش، در جمعبندی این نشست، مختار بخشیان معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه ضمن قدردانی از تلاش همۀ همکاران در ایمنسازی محیط و پیشبرد اهداف ایمنی شرکت، در خصوص اهمیت بررسی دقیق وضعیت سازههای فلزی شرکت و نقش این بازرسیها در پیشگیری از وقوع حوادث فرایندی تأکید کرد و گفت: کلیۀ نواحی باید در خصوص حذف ۵ ریسک اولویتدار واحدها (برگرفته از سیستم مدیریت ریسک) پیگیری لازم را به عمل آورند.
بهکارگیری تکنولوژیهای روز یکی از اولویتهای راهبردی فولاد مبارکه
صنعت فولاد کشور صنعتی صادراتمحور محسوب میشود و به همین دلیل، برنامهریزی جهت افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها امری کلیدی برای توسعۀآن است. با توجه به اهمیت بهکارگیری فناوریهای بهروز و پیشرفته در واحدهای فولادی کشور و همگام شدن با روند جهانی پیشرفت این صنعت، امروزه مقولۀ مدیریت تکنولوژی به مقولهای اثرگذار در مدیریت صنعت فولاد بدل شده است. شرکت فولاد مبارکه بهعنوان بزرگترین واحد فولادی کشور همواره سعی داشته تا با پیادهسازی الگوهایی مناسب در زمینۀ مدیریت تکنولوژی و بهکارگیری فناوریهای پیشرفته در مسیر رشد تولید و افزایش کیفیت محصولات خود حرکت کند تا بتواند سهم بیشتری از بازارهای بینالمللی را به خود اختصاص دهد.
سید مهدی نقوی، معاون تکنولوژی فولاد مبارکه، به تشریح نقش و جایگاه تکنولوژی در صنعت و بهویژه صنعت فولاد پرداخته است. با ما همراه باشید.
در دنیای صنعتی امروز، مقولۀ تکنولوژی به یکی از عوامل کلیدی و اثرگذار در توسعۀ واحدهای صنعتی تبدیل شده است. به سبب اهمیت زیاد فناوری در کسب توان رقابتی بنگاههای اقتصادی، مدیریت تکنولوژی هماکنون یکی از شاخههای مهم مدیریت محسوب میشود. پیادهسازی یک نظام مدیریت تکنولوژی، با رویکرد ارتقای شرایط و مشخصات فنی تجهیزات، انتخاب، کسب، انتقال و بهکارگیری فناوریهای نوین در راستای تحقق استراتژیهای تدوینشده سهم بسزایی در توسعۀ بنگاه اقتصادی خواهد داشت.
بازار فولاد جهان امروز به بازاری رقابتی بدل شده که در آن هر تولیدکنندهای بتواند با قیمت تمامشدۀ کمتر محصولات خود را عرضه کند قطعا سهم بیشتری از بازار را کسب خواهد کرد. از این رو تولیدکنندگان فولاد در تلاشاند تا با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا بهرهوری و کیفیت محصولات خود را افزایش دهند.
با توجه به ابعاد بزرگ و نقش قابلتوجه صنعت فولاد در رشد اقتصادی کشور و نیز اثر تعیینکنندۀ تکنولوژی در رشد و توسعۀ این صنعت، کسب و بهرهگیری از فناوریهای روز از اهمیت ویژهای در این عرصه برخوردار است. پیادهسازی الگویی مناسب جهت مدیریت تکنولوژی این امکان را به واحدهای فعال در صنعت فولاد کشور خواهد داد تا با تولید محصولاتی باکیفیت به سمت رشد صادرات و ارزآوری بیشتر برای کشور حرکت کنند.
مدیریت تکنولوژی، از اولویتهای سیاستگذاری فولاد مبارکه
شرکت فولاد مبارکۀ اصفهان بهعنوان بزرگترین واحد فولادی کشور، با توجه به اهمیت بسیار زیاد مقولۀ تکنولوژی در توسعۀ صنعتی، همواره بهکارگیری تکنولوژیهای روز را یکی از اولویتهای سیاستگذاریهای خود قرار داده و در سالهای اخیر برنامهریزیهای گستردهای را در زمینۀ پیادهسازی الگویی برای مدیریت تکنولوژی دنبال کرده است. در این شرکت، طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۰ مطالعات روند تکنولوژی فولادسازی و ریختهگری مداوم، نورد سرد و آهنسازی با همکاری اساتید دانشگاه صنعتی اصفهان صورت پذیرفت. از سال ۱۳۸۰ با بازنگری رویکرد فوق، مطالعات روند تکنولوژی بهصورت مجزا و برحسب نیاز و درخواست واحدها انجام میشد. سپس با بهرهگیری از خدمات مشاورۀ اساتید دانشگاه تربیت مدرس و پس از بررسی و بهینهکاوی مدلهای مدیریت تکنولوژی مطرح دنیا (مانند گریگوری و فال)، مدل مدیریت تکنولوژی فولاد مبارکه در سال ۸۹ ایجاد و همچنین سبد تکنولوژی برخی از فرایندها تعریف شد.
در سال ۱۳۹۳، رویکرد مدیریت تکنولوژی در شرکت فولاد مبارکه، با استفاده از مدل ستیندامار و همکاران، مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت. این نظام با در نظر گرفتن محرکهای «فشار تکنولوژی» و «کشش بازار» طرحریزی شده و شامل فرایندهای شناسایی، انتخاب، اکتساب تکنولوژی، بهرهبرداری و محافظت از آن است و مطابق با گردشکارهای تدوینشدۀ این چرخه، مدیریت میشود. فرایندهای مدیریت دانش و مدیریت پروژه نیز بهعنوان فرایندهای پشتیان برای این نظام اجرا میشوند.
بهمنظور برنامهریزی برای توسعۀ محصولات جدید و اکتساب تکنولوژی موردنیاز برای تولید این محصولات، در ابتدا پورتفولیو محصولات با استفاده از مدل GE تدوین و سپس تکنولوژیهای موردنیاز برای تولید این محصولات با استفاده از مدل T-Plan انتخاب میشوند.
رویکردی برای رشد بهرهوری
در کنار کسب یا انتقال تکنولوژی، مقولۀ بهرهگیری مناسب و مطلوب از فناوریهای مورداستفاده، عاملی تعیینکننده در توسعۀ سازمان محسوب میشود. از این رو پایش و ارزیابی تکنولوژیهای موجود، یکی از بخشهای مدیریت تکنولوژیها در صنایع فولادی است. در همین راستا، در شرکت فولاد مبارکه بهمنظور پایش تکنولوژیهای کلیدی و اثرگذار در فرایندهای تولید مطابق با فرایندهای مدیریت تکنولوژی اشارهشده، در ابتدا با تدوین درخت تکنولوژی، تصویری تمامنما از موجودیت تکنولوژیک شرکت ترسیم میشود. تکنولوژیهای شناساییشده با بهرهگیری از الگوی مورین در دو بعد ارزیابی میشوند: ۱- جذابیت تکنولوژی؛ ۲- توانمندی سازمان. برای اندازهگیری هریک از ابعاد فوق، شاخصهای پایش و اندازهگیری با بهرهگیری از مدل دکتر ژولی تدوین شدهاند و در طی سالها ارزیابی شدهاند و مورد بازنگری و بهبود قرارگرفتهاند.
شرکت فولاد مبارکه همچنین در راستای بهبود و ارتقای فناوریهای نصبشدۀ موجود خود دو رویکرد کلی را لحاظ میکند: رویکرد فرایندمحور: مطابق با مدل تشریحشده، پس از ارزیابی تکنولوژیها، پروژههای موردنیاز برای بهبود و ارتقای تکنولوژیک شامل جایگزینی تکنولوژی (طرحهای سرمایهگذاری) و پروژههای بهبود و تحول (TQ) تدوین و پس از طی مراحل امکانسنجی فنی اقتصادی و اخذ بودجه، اجرا میشوند.رویکرد درخواستمحور: در هر سال مطابق با درخواست نواحی تولیدی شرکت فولاد مبارکه درخواستهای بهبود و یا جایگزینی مربوط به سایر تکنولوژیها عنوان میگردد و پس از طی مراحل نیازسنجی، امکانسنجی فنی اقتصادی و اخذ بودجه، اجرا میشود.
در تعمیرگاه مرکزی فولاد مبارکه صورت گرفت؛
دستیابی به دانش فنی و بومیسازی مبدل حرارتی نورد گرم
مبدل حرارتی نورد گرم فولاد مبارکه که یکی از تجهیزات مهم و استراتژیک این واحد به شمار میرود، به یاری خداوند و با همت مسئولین و کارکنان کارگاه اسکلت فلزی تعمیرگاه مرکزی و شرکت پیمانکاری فرآفن، طراحی و بومیسازی شد.
تکنسین آمادهسازی کارگاه اسکلت فلزی و مسئول این پروژه ضمن اعلام این خبر در تشریح مختصات این تجهیز گفت: این مبدل حرارتی که وظیفۀ خنککاری روغن تجهیزات نورد گرم را بر عهده دارد، ۵ متر طول و بیش از ۳ هزار کیلوگرم وزن دارد.
مصطفی شفیعیون در خصوص اهمیت بومیسازی مبدل حرارتی نورد گرم گفت: بهدلیل نیاز مبرم ناحیه، زمانبر بودن تعمیر و بازسازی و انحصار ساخت، بومیسازی این تجهیز در دستور کار قرار گرفت که خوشبختانه با توجه به شناخت توانایی موجود در شرکت و ظرفیتهای لازم در پیمانکاران داخلی، کارِ نظارت، برنامهریزی و ساخت در اسرع وقت و در کارگاه اسکلت فلزی انجام شد.
وی در تشریح این فرایند ادامه داد: مبدل حرارتی نورد گرم با ترکیبی از فولادهای با استحکام بالا و ضدزنگ در ابتدا مراحل تهیۀ نقشههای کارگاهی، ساخت قطعات مختلف، مونتاژ و انجام تستهای غیرمخرب در طی مراحل ساخت و نهایتا انجام تست هیدرواستاتیک بهمنظور اطمینان از عدم نشتی را براساس شاخص تعیینشده پشت سر گذاشت و در ادامه عملیات کنترل کیفی و رنگآمیزی و در نهایت کنترل نهایی روی آن انجام شد و سپس تحویل نورد گرم گردید.
مسئول این پروژه با تأکید بر اینکه ساخت هریک از مبدلهای حرارتی نورد گرم حدود ۱۰ میلیارد ریال برای فولاد مبارکه صرفهجویی اقتصادی به همراه دارد، از مدیریت و کارکنان واحدهای تعمیرگاه مرکزی، کارگاه اسکلت فلزی، نورد گرم، تعمیرات ناحیۀ نورد گرم و شرکت پیمانکاری فرآفن که در اجرای این پروژه همکاری کردند، قدردانی نمود.