رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتوگوی تلفنی با رادیوفولاد از اقدام فولاد مبارکه در تأمین رایگان اکسیژن بیمارستانهای تحت پوشش این دانشگاه بهعنوان اقدامی راهگشا و ارزشمند یاد کرد.
دکتر طاهره چنگیز تصریح کرد: رؤسای بیمارستانهایی که دغدغۀ تأمین اکسیژن را داشتهاند، همواره قدردان و سپاسگزار فولاد مبارکه به جهت این حمایت ارزشمند و حیاتی خواهند بود.
وی در ادامه به کمکهای فولاد مبارکه در خصوص تأمین بخشی از تجهیزات موردنیاز بیمارستانهای درمانگر بیماران مبتلا به کرونا اشاره کرد و از دیگر صنایع استان دعوت کرد تا همچون فولاد مبارکه به حمایت از سیستم درمان استان بپردازند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه با اشاره به هزینۀ ۵ میلیارد تومانی تأمین لباسها و وسایل حفاظتی کارکنان حوزۀ بهداشت و درمان استان در هر هفته، خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی همچنان متقاضی حمایت صنایع استان اصفهان در ادامۀ این مسیر است و با توجه به کافی نبودن بودجههای دولتی، نقش حمایتی صنایع از اهمیت بسیاری برخوردار است.
خانم دکتر چنگیز در ادامه اظهار داشت: بهمنظور قدردانی از حمایتهای فولاد مبارکه و ارج نهادن به زحمات کارکنان این شرکت، از هیچ تلاشی در راستای ارتقای سلامتی این عزیزان فروگذار نخواهیم کرد.
وی با بیان اینکه یکسوم از کل مبتلایان قطعی که اخیرا در کشور شناسایی شدهاند، مربوط به استان اصفهان بوده است، اظهار داشت: این امر نشان از جدیت در فرایند شناسایی مبتلایان جدید در استان اصفهان و یک امتیاز برای این استان به شمار میرود.
به گفتۀ وی آمارهای منتشرشده حاکی از آن است که مبتلایان زیادی در استان داریم و انتظار میرود شهروندان این موضوع را یک هشدار جدی بدانند.
وی با تأکید بر اینکه این احتمال وجود دارد که مبتلایان بسیاری که هنوز ابتلای آنها مشخص نشده، در جامعه در حال تردد باشند، ابراز امیدواری کرد مبتلایان جدید نیاز به بستری شدن در بیمارستان نداشته باشند و با قرنطینۀ خانگی دوران بیماری خود را بگذرانند و سلامتی خود را بازیابند.
وی خاطرنشان کرد: با برنامهریزی و اجرای طرح چرخش بیمارستانهای مرجع در اصفهان سعی شده تخت کافی برای بیماران در نظر گرفته شود و به این ترتیب برای کارکنانی که شش ماه بهصورت مستمر مسئولیت مراقبت از بیماران را در بیمارستانهای مرجع به عهده داشتهاند، امکان استراحت بیشتری فراهم شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین به اضافه شدن بیمارستان الزهرا (س) به فهرست بیمارستانهای پذیرندۀ بیماران مبتلا به کرونا اشاره کرد و دلیل این اقدام را کاهش حجم کار و تقسیم این بیماران در بین تعداد بیشتری از بیمارستانهای استان عنوان کرد.
دکتر چنگیز در ادامه گفت: واقعیت امر این است که نگهداری و مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستانها بسیار دشوار و پرهزینه است و بار بسیار سنگینی به جهت تأمین امکانات و نیازمندیها بر دوش دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفته است؛ بنابراین بهشدت به کمک و همراهیهای مردم و صنایع مختلف استان نیازمندیم تا در این امر یاریگر سیستم بهداشت و درمان باشند.
درحالیکه سایۀ شدیدترین تحریمها بر اقتصاد ایران سایه افکنده، جهش تولید، بهعنوان استراتژی اصلی پیش روی اقتصاد کشور قرار گرفته و بخشهای مختلف صنعتی و تولیدی بهخوبی به این نکته پی بردهاند که نهتنها نباید متوقف شوند، بلکه باید مسیری رو به توسعه را طی کنند. نباید این واقعیت را نیز از ذهن دور داشت که وضعیت کنونی با نقطۀ مطلوب فاصله دارد؛ چراکه ظرف سه سال گذشته، رشد بخش واقعی اقتصاد کشور منفی بوده و صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده این روند تا پایان سال ۹۹ در اقتصاد ایران ادامه یابد و رشد اقتصادی به منفی ۵ درصد برسد؛ البته نباید شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا را نیز در این زمینه از یاد برد.
نکتۀ حائز اهمیت آن است که از منظر علمی، اقتصاد ایران در دورۀ رکود تورمی قرار گرفته و آنچه در این دورۀ زمانی نیاز کشور است سرمایهگذاریهای جدید و توسعۀ صنایع مولد و بالادستی است. این وضعیت نشان میدهد صنعت کشور، باوجود پتانسیلهای قابلتوجه، نیاز به حمایتهای جدی و اساسی دارد؛ بهخصوص صنایع باوجود تحریمها و فشارهای مالی طی دو سال گذشته ایستادگی کردهاند و اجازه ندادهاند وضعیت اشتغال کشور با بحران مواجه شود و همچنان نیز میتوان به افقهای جدید امیدوار بود.
در این میان، جهش تولید در برخی از بخشهای معدن و صنایع معدنی، بهویژه در فولاد کشور، نظیر فولاد مبارکه، محقق شده است.
مختار بخشیان، معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه، در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد اعلام کرد: در شرایط کنونی با بهرهبرداری از پروژۀ گاززدایی در فولاد مبارکه تا پایان سال جاری، ظرفیت گریدهای ویژه از ۷۰۰ هزار تن به یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تن خواهد رسید.
وی افزود: البته بخشی از اسلب تولیدشده را به ورق تبدیل میکنیم، ولی بخشی را هم نمیتوانیم؛ چراکه امکان تولید در خط نورد فعلی وجود ندارد و نیاز به همت والا دارد که بتوان این مرحله از ایجاد ارزشافزوده را نیز سپری کرد؛ اما قابلیت صادرات فراهم خواهد شد.
معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه ایستگاه گاززدایی پروژۀ بزرگی است، اما نورد گرم شمارۀ ۲ ابَرپروژۀ ملی است، تصریح کرد: در منطقه، پروژهای به این بزرگی وجود ندارد؛ ازاینرو نیاز به حمایت همهجانبۀ کشوری دارد و همۀ ارکان کشور باید کمک کنند تا این پروژه به سرانجام برسد؛ زیرا نیاز کشور را بهصورت کامل پاسخ میدهد و پس از اجرای آن میزان عرضه از تقاضا پیشی خواهد گرفت.
وی در مورد موانع و مشکلات تولید در سال جهش تولید خاطرنشان کرد: تحقق اهداف سال جهش تولید نیاز به فراهم شدن شرایطی دارد. در این زمینه اولین موضوع، تأمین مواد اولیه است که برای تولیدکنندگان بسیار حائز اهمیت است.
بخشیان تأکید کرد: چنانچه تولیدکنندگان چشمانداز روشنی از وضعیت تأمین مواد اولیۀ موردنیاز خود داشته باشند، بهطورقطع برنامهریزی دقیقتری برای تولید خواهند داشت.
وی همچنین به قوانین و مقررات دستوپاگیر گمرکی اشاره کرد و افزود: هماکنون این موانع در حوزۀ تأمین قطعات و تجهیزات یدکی وارداتی پیش پای تولیدکنندگان قرار گرفته است که باید خطوط تولید خود را تغذیه کنند.
معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه تأکید کرد: البته در این میان دشواریهای انتقال ارز را هم نمیتوان نادیده گرفت؛ اگرچه دولت در این خصوص چندان مقصر نیست.
وی مسائل تأمین مالی و بانکی را ازجمله موانع و مشکلات دیگر تولیدکنندگان برشمرد و گفت: این موضوع در شرایطی مطرح است که تحریمها نیز معضلی است که باید راههایی برای کاهش آثار آن یافت.
بخشیان در مورد طرح و برنامههای فولاد مبارکه برای تحقق جهش تولید تصریح کرد: یکی از مواردی که انتظار میرود برای تحقق اهداف جهش تولید از آن حمایت شود، پروژۀ نورد گرم شمارۀ ۲ است که بهعنوان یک پروژۀ ملی باید مورد حمایت همۀ ارکان کشور باشد، زیرا اگر این پروژه اجرایی شود، بهراحتی فولاد مبارکه میتواند نیاز بخشهای مختلف کشور را تأمین کند.
وی در مورد تحقق جهش تولید در سال جاری در فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: واقعیت آن است که تولید فولاد در ماههای ابتدایی امسال، خلاف این را ثابت کرده است؛ چراکه ما فناوری فولاد و دانش تولید فولاد را در کشور داریم و زیرساختهای آن وجود دارد. مشکل ما با خارج مرتبط نیست و با داخل ارتباط دارد.
معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه تأکید کرد: موضوعاتی نظیر تأمین مواد اولیه، سیاستهای ارزی و نوسان در سیاستهای دولتی است که ممکن است تأثیرات منفی بر اجرای پروژههای شرکت بگذارد.
بخشیان دربارۀ حمایتهای لازم برای رفع موانع پیش پای تولید تصریح کرد: مهمترین نکته در حمایت از تحقق اهداف جهش تولید، تأمین مواد اولیۀ گروه فولاد مبارکه است. چنانچه سنگآهن و گندلۀ موردنیاز تأمین شود، میتوانیم کار را پیش ببریم. بههرحال، عملکرد کارکنان فولاد مبارکه در چهار ماه اول سال خلاف این ادعا بوده که جهش تولید امکانپذیر نیست.
به گفتۀ وی، فولاد مبارکه پیشازاین مواد اولیۀ لازم برای ۶ ماه را ذخیره داشت، اما هماکنون این امر میسر نیست و این شرکت با کمبود مواد اولیه مواجه است. در زمینۀ تولید، مهمترین مسئله تأمین مواد اولیه است و باید سیاستگذاران در این زمینه کمک کنند.
معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه تکمیل زنجیرۀ تأمین میتواند در تحقق اهداف تولید مؤثر واقع شود، خاطرنشان کرد: زنجیرۀ تأمین نقش کلیدی و محوری در ثبات و تداوم تولید دارد. هماکنون فولاد مبارکه بخشی از زنجیرۀ تأمین خود را تکمیل کرده است؛ البته تأمین مواد اولیه به دلیل سیاستگذاری دولتی، فولاد مبارکه را با مشکل مواجه کرده بود.
به گفتۀ وی، فولاد مبارکه بر بخش معدن تمرکز نداشت، ولی معدنیها فولادساز شدند و ضعف مجموعۀ ما این بود که در تأمین مواد اولیۀ خود مستقیما وارد نشده بودیم. البته قرار هم بر این نبود و فولاد مبارکه درست حرکت کرده بود. قرار بود گروهی در حوزۀ معدن، کشف و استخراج فعالیت کنند و عدهای نیز کار تولید فولاد و محصول را پیش ببرند. همه جای دنیا به همین ترتیب عمل میکنند.
بخشیان خاطرنشان کرد: تعادل میان تأمین مواد اولیه و تولید در سالهای اخیر به هم خورده و تأثیر خود را در زنجیرۀ تأمین گذاشته است.
با برنامهریزی و تلاش مدیریت و کارکنان سختکوش شرکت فولاد تاراز چهارمحال و بختیاری در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۹۹ تولید محصول جدید Tin Organic Coating) TOC )با کیفیت مطلوب از سر گرفته شد.
مدیرعامل این شرکت ضمن تأیید این خبر در خصوص ویژگیهای این محصول گفت: پس از پوشش فلزِ روی بر سطح ورقهای فولهارد نورد سرد، پوشش نازک ارگانیک برای محافظت و جلوگیری از شوره بر سطح ورق گالوانیزه اعمال میشود.
سعید رشیدی از زیبایی ظاهری بهدلیل رنگ و براقیت خاص سطح ورق، مقاومت فوقالعاده در برابر شوره که از معضلات ورق گالوانیزه است، قابلیت فرمپذیری مناسب بدون نیاز به استفاده از روانکار، مقاومت بالا در برابر نور خورشید و خوردگی و هزینۀ کمتر تولید نسبت به ورق رنگی بهعنوان بارزترین ویژگیهای ورق TOC یاد کرد.
وی با بیـــان اینــکه این محـــصول در تولیــــد پــوشش سقــفهـــا، ساندویچپانلها و برخی از بخشهای لوازمخانگی کاربرد دارد گفت: با توجه به مزایای یادشده، ورقهای TOC میتواند جایگزین مناسبی برای ورقهای رنگی باشد.
مدیرعامل شرکت تاراز از برنامهریزی برای تولید این محصول در رنگهای مختلف خبر داد و تصریح کرد: شرکت فولاد تاراز چهارمحال و بختیاری تنها تولیدکنندۀ ورقهای TOC در کشور است.
به گفتۀ رشیدی با توجه به جدید بودن محصول و نیاز به معرفی به بازار، در حال حاضر برنامه تولید ۳ هزار تن در ماه پیشبینیشده که این مقدار در آینده بر اساس تقاضای بازار تا بیش از ۵ هزار تن قابل افزایش است.
وی با اشاره به اینکه محصول جدید نیازمند اتخاذ شیوههای بازاریابی طبق اصول مرتبط و سپس معرفی و نفوذ در بازار و در نهایت تثبیت و توسعۀ آن است، ادامه داد: این محصول در چند سال گذشته نیز در شرکت فولاد تاراز تولید و مقداری هم به بازار عرضه شد، ولی بهعلت عدم تداوم عرضه، معرفی مناسبی انجام نشد. برنامۀ این شرکت استفاده از قابلیتهای منحصربهفرد تکنولوژی خط تولید برای تولید و عرضۀ محصولات با ارزشافزوده بیشتر است که ورق گالوانیزه TOC نیز یکی از آنهاست.
مدیرعامل شرکت تاراز با تأکید بر اینکه برای تولید محصول TOC نیاز به ورق سرد فولهارد با ضخامت ۰٫۵ و ۰٫۶ میلیمتر است ادامه داد: در این زمینه باید از همکاری شرکت فولاد مبارکه در تأمین کلاف سرد فولهارد قدردانی کنیم. ضمن اینکه باید در نظر داشته باشیم این همکاری میتواند موجب رشد و توسعۀ تولیدات شرکت فولاد تاراز شود.
رشیدی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به ظرفیتهای داخلی و خارجی عرضۀ این محصول تصریح کرد: در صورت تأمین مواد اولیه (ورق فولهارد) و افزایش تولید، امکان صادرات ورق TOC به بازارهای جهانی بهخصوص کشورهای منطقه فراهم است و میتواند برای مجموعۀ فولاد مبارکه ارزشافزوده اقتصادی و برای کشور ارزآوری ایجاد کند.
گفتنی است شرکت تاراز چهارمحال و بختیاری با ظرفیت تولید ۲۶۰ هزار تن از سال ۱۳۹۵ در شهرک صنعتی شهرکرد به بهرهبرداری رسید. این شرکت در صورت تأمین مواد اولیه از قبیل ورق فولهارد سرد قابلیت تولید انواع محصولات گالوانیزه را دارد. محصولات تولیدشده در این شرکت در صنایع ساختمان، صنایع فلزی سبک، ساخت برخی قطعات خودرو و صنعت لوازمخانگی کاربرد دارد.
نخستین نشست کمیتۀ ارتقای ایمنی شرکت فولاد مبارکه در سال ۹۹ با محوریت چالشهای ایمنی با توجه به شیوع ویروس کرونا با حضور معاون بهرهبرداری، مدیر ارشد تولید و مدیران نواحی مختلف شرکت فولاد مبارکه روز دوشنبه ۲۴ شهریورماه از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در محل سالن کمیتۀ راهبری برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، کیانی، رئیس ایمنی، بهداشت حرفهای و آتشنشانی، گزارش کاملی از عملکرد ایمنی فولاد مبارکه در نیمۀ نخست سال جاری و همچنین چالشهای ایمنی شرکت ارائه کرد.
رئیس ایمنی، بهداشت حرفهای و آتشنشانی فولاد مبارکه علت اصلی بیشتر حوادث را عدم رعایت دستورالعملهای ایمنی و انجام کار بهصورت ناایمن دانست و به اهمیت بازآموزی دستورالعملها و آموزشها و نقش بازرسان در پیشگیری از حوادث تأکید کرد.
در ادامه، مختار بخشیان معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه، ضمن قدردانی از تلاش همکاران در واحد ایمنی و آتشنشانی و همۀ کارکنانی که در راستای ارتقای ایمنی شرکت همت میگمارند، گفت: حضور مؤثر مدیران و سرپرستان در نواحی و خطوط تولید و نظارت ایشان بر انجام ایمن فعالیتها یکی از راههای مؤثر پیشگیری از وقوع حوادث است.
وی در ادامه از موارد ذیل بهعنوان نکات اساسی برای دستیابی به شاخصهای ایمنی بهتر در شرکت فولاد مبارکه نام برد:
– تأکید بر آموزش ایمنی عمومی و تخصصی از طریق سیستمهای آموزشی موجود و با رعایت شیوهنامههای بهداشتی؛
– تأکید بر برگزاری جلسات ایمنی و پیگیری اقدامات ایمنی موردنیاز توسط مدیران نواحی و رؤسای واحدها و مسئولین شیفتها؛
– پیگیری حذف یا کاهش ۵ ریسک مهم هر واحد در طی هر شش ماه؛
– نصب تابلوهای ایمنی در نواحی خصوصا در زمان انجام تعمیرات برنامهریزیشده با عناوین ایمنی و بهصورت تصویر با رویکرد ارتقای فرهنگ ایمنی؛
– پیگیری موضوعات زیستمحیطی هر ناحیه با حساسیت بیشتر.
چهارم مهرماه خجسته سالروز افتتـــاح رســـمی اولیـــن کــورۀ قــوس الکتــریکی در فــــولاد مبـــارکه اســت؛ روزی که پولادمردان فولاد مبارکه در کورۀ شمارۀ ۴ ناحیۀ فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه حماسه آفریدند و اولین برگ از دیوان پرافتخار این شرکت را ورق زدند. در ادامۀ این مطلب با ما هـــمراه شویـــد تا از زبان غلامــــرضا سلیـــــمی، مدیـــر ناحــــیۀ فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه چنـــــد سطــری از این دیـــوان پرافتخار را مرور کنیم.
واحد فولادسازی و ریختهگری فولاد مبارکه با ظرفیت اسمی اولیه ۲٫۴ میلیون تن اسلب در سال، احداث گردید و اولین ذوب آن در شهریور ۱۳۷۰ از کورۀ شماره ۴ بهصورت آزمایشی تخلیه شد.
ازآنجاکه سایر تجهیزات، قسمتها و واحدها در آن زمان تکمیل نبود و در خط تولید قرار نداشت و نظام بهرهبرداری نیز بهطور گسترده و کامل استقرار نیافته بود، ناحیۀ فولادسازی و ریختهگری مداوم در دیماه ۱۳۷۱ رسما همراه با سایر واحدهای شرکت راهاندازی شد.
شرکت فولاد مبارکه در طی سالیان گذشته با انجام توسعههای متعدد در ناحیۀ فولادسازی و ریختهگری مداوم، ظرفیت تولید را بهصورت گامبهگام از ۲٫۴ میلیون تن تختال در مرحلۀ اول به ۳٫۲ میلیون تن و سپس به ۴٫۲ میلیون تن، در مرحلۀ بعد به ۵٫۴ میلیون تن و در نهایت به ۷٫۲ میلیون تن تختال در سال ارتقا داد.
اهم توسعههای انجامگرفته در این مدت عبارتاند از:
۱٫افزایش توان ترانسهای کورههای قوس از ۹۰ به ۱۴۰MVA؛
۲٫تغییر سیستم تخلیۀ همۀ کورههای قوس الکتریکی از نوع سیفونی به نوع تخلیه از کف (EBT)؛
۳٫اصلاح شبکۀ جمعآوری دود کورههای قوس؛
۴٫نصب دستگاه لانس تزریق اکسیژن بر کورههای قوس و ارتقای سیستم تزریق از محل دریچۀ سرباره به دیوارۀ کوره؛
۵٫افزایش ظرفیت شارژ DRI در کورههای قوس؛
۶٫اضافه کردن جرثقیلهای ۳۲۰ و ۱۱۰ تن؛
۷٫افزایش بیش از دو برابری ظرفیت پاتیلهای حمل سرباره؛
۸٫احداث ۷ واحد کورۀ پاتیلی (LF)؛
۹٫راهاندازی واحد گاززدایی تحت خلأ RH؛
۱۰٫انجام توسعۀ ماشین شمارۀ ۲ و ۴ ریختهگری؛
۱۱٫راهاندازی ماشین ریختهگری شمارۀ ۵ با قابلیت تولید تختال با ضخامت ۲۵۰ میلیمتر.
راهاندازی ناحیۀ فولادسازی و ریختهگری مداوم با کمک کارشناسان ایتالیایی انجام گرفت، ولی نیروهای متخصص و کارآمد شرکت فولاد مبارکه بهسرعت و در دورۀ زمانی بسیار کمتر از میزان پیشبینیشده، دانش فنی لازم را کسب کردند و بهرهبرداری و تعمیرات تجهیزات بهطور کامل به تیم فولاد مبارکه محول شد و از آن زمان با درایت مدیران مجموعه و تلاش و کوشش کارکنان و متخصصان این شرکت، محصولات فولاد مبارکه از نظر کمّی و کیفی به نحو چشمگیری افزایش یافت و بهسرعت، حدود نیمی از تولید فولاد کشور را به خود اختصاص داد.
در ادامۀ این موفقیتها، ناحیۀ فولادسازی و ریختهگری مداوم با همکاری سایر مدیریتها و واحدهای شرکت موفق به تولید فولادهای ویژۀ مورداستفاده در لولههای انتقال نفتترش با استاندارد API X60، فولادهای بدنۀ خودرو، فولادهای میکروآلیاژی با کاربردهای خاص، فولاد IF و بسیاری گریدهای فولادهای ویژه شد که کاهش شدید وابستگی کشور به واردات را به دنبال داشت.
همچنین در سالیان گذشته فعالیتهای گستردهای در زمینۀ بومیسازی مواد، قطعات یدکی و تجهیزات صورت گرفته، بهنحویکه در حال حاضر بیشتر قطعات یدکی موردنیاز، مواد و قطعات ویژۀ نسوز از داخل کشور تأمین میگردد.
نباید فراموش کرد که ناحیۀ فولادسازی در زمینۀ حفاظت از محیط زیست با نصب تجهیزات غبارگیر جدید و همچنین کاهش قابلتوجه مصرف آب به موفقیتهای چشمگیری دست یافته است.
در زمینۀ کاهش مصارف و بهبود بهرهوری فرایندها، ناحیۀ فولادسازی موفق به کاهش قابلتوجه مصرف اقلام پرهزینه شامل الکترود گرافیتی و مواد و قطعات نسوز شده است، بهنحویکه در زمینۀ مصرف مواد نسوز شرکت فولاد مبارکه بهعنوان BENCH MARK در صنعت تولید فولاد در دنیا مطرح است.