مهندس محمود سیدی، معاون مالی و بازرگانی چادرملو در گفتوگو با ماهنامه تخصصی پردازش:
در پی رشد سرمایه شرکت از ۵۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد به ۱۰۰ هزار میلیارد ریال محقق میشود
افزایش دو برابری سرمایه شرکت معدنی و صنعتی چادرملو
گزارشی از عملکرد یکساله اخیر، میزان و دلایل افزایش سرمایه، میزان سوددهی و آینده سهام چادرملو، چگونگی سرمایهگذاری در توسعه پهنههای معدنی، نحوه ورود شرکتهای غیربورسی وابسته به چادرملو، میزان سرمایهگذاری در اجرای پروژههای مختلف و نیز اصلیترین انتظارات از مسؤولان دولتی برای رفع مشکلات، از جمله مهمترین موضوعاتی بود که در گفتوگوی ماهنامه تخصصی پردازش با مهندس محمود سیدی، معاون مالی و بازرگانی شرکت چادرملو مورد بحث قرار گرفت.
با هم متن کامل این گفتوگو را میخوانیم:
وی در خصوص عملکرد یک سال اخیر آن مدیریت در حوزه مالی و اقتصادی و برنامههای آینده آن گفت: نقش مدیریت مالی و اقتصادی به عنوان یک جایگاه ستادی علاوه بر پشتیبانی از وضعیت عملیات جاری شرکت، برنامهریزی مالی و اقتصادی برای اجرای سیاستهایی است که از سوی ارکان شرکت ابلاغ میشود. اجرای عملیات مالی و اقتصادی شرکت به نحوی هدفگذاری میگردد که استفاده از حداکثر توانمندیهای داخلی و برخورداری از امکانات بیرونی فراهم شود. با توجه به بهرهبرداری رسیدن طرحهایی که در گذشته منابعمالی و نقدینگی برای اجرا و احداث آنها مصروف شده بود، جریان نقدینگی حاصل از عملیاتی شدن این طرحها باعث تقویت بنیه نقدینگی شرکت شده و امکان پرداخت بدهیهای شرکت، بیشتر فراهم گردیده است. علاوهبر این، بهبود وضعیت نقدینگی نیز تجهیز منابع برای اجرای طرحهای توسعهای آتی را ممکن ساخته است. وضعیت نسبتهای نقدینگی و شاخصهای مربوط برای سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۸ در مقایسه با سنوات مالی قبل، حاکی از بهبود میباشد. این روند، برای اجرای سیاستهای پیشروی مدیریت شرکت، فرصتهای بیشتری را ایجاد مینماید.
سیدی در تشریح وضعیت، میزان و دلایل تلاشهای صورتگرفته شرکت در راستای افزایش سرمایه شرکت و اهداف آن با اعلام اینکه افزایش سرمایه شرکت در راستای توسعه فعالیتها میباشد، خاطرنشان کرد: اعتقاد داریم هر زمانی که در شرکت اجرای طرحهای توسعهای وجود نداشته باشد، پویایی شرکت سلب شده است، لذا موضوع توسعه فعالیتها و اجرای طرحهای توسعهای از اهداف اصلی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو میباشد. این موضوع به عنوان یک اصل از گذشته ادامه داشته و در آینده نیز استمرار خواهد داشت. اهداف افزایش سرمایه مشتمل بر پایداری مطمئن تامین سنگآهن مورد نیاز برای عملیات جاری، از محل ذخائر پهنه آنومالی D19، مشارکت روزافزون در سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر و اجرای عملیات توسعهای در فعالیتهای گوناگون تعریف شده در اساسنامه شرکت میباشد.
معاون مالی و اقتصادی چادرملو میزان سوددهی شرکت و آینده سهام شرکت و دلایل موفقیت آن را یادآور شد و افزود: سود شرکت در سال مالی ۱۳۹۹ در گزارش تفسیری مدیریت افشاء شده است. میزان سودآوری شرکت و ناشی از عملیات جاری و ظرفیتهای به بهرهبرداری رسیده سنوات اخیر، حتی با فرض ثابتبودن متغیرهای درآمدی، نسبت به سال مالی ۱۳۹۸ دارای رشد میباشد. چنانچه تلاشهای شرکتهای معدنی در اصلاح متغیرهای درآمدی (افزایش نرخهای فروش محصولات کنسانتره، گندله و آهناسفنجی) منجر به نتیجه گردد، سودآوری حاصل شده در این وضعیت، از میزان سود پیشبینی شده فراتر خواهد رفت، لیکن اعلام و افشای آن منوط به حصول توافق نهایی با خریداران این محصولات و قطعی و اجرایی شدن توافقات خواهد بود. با توجه به این موضوع و عنایت به طرحهای توسعهای شرکت، اعتقاد داریم وضعیت سهام شرکت در آینده با شرایطی بهتر و جذابتر مواجه خواهد شد. دلایل این رویداد، توجه و اهتمام مدیریت شرکت بر سودآوری بیشتر از محل افزایش ظرفیتهای تولیدی در آینده میباشد. البته بایستی به این موضوع هم توجه نمود که رویکردهای اقتصاد کلان کشور، که خارج از اراده و تصمیم شرکتها میباشد، بازار سرمایه را نیز تحتتاثیر قرار خواهد داد.
سیدی موضوع نمونه شدن چادرملو به عنوان مودی نمونه در استان یزد را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، مستند به مصرحات قانونی که به تائید اداره قوانین مجلس شورای اسلامی و دیوان عدالت رسیده است، مشمول توسعه معافیتهای مالیاتی میباشد. از آنجا که این موضوع، با نظر حوزه مالیاتی در تعارض میباشد ، شرکت تصمیم پرداخت مالیات تشخیصی قطعی شده و پیگیری اعتراضات خود و با استفاده از حقوق قانونی مودیان مالیاتی را هدفگذاری نموده است. بدین معنی که شرکت در مواعید مقرر و حتی زودتر پرداخت مالیات تشخیصی را انجام و سپس اعتراضات خود را پیگیری مینماید. در شرایط فعلی کشور که محدودیتهای ناشی از اعمال تحریمهای ظالمانه و همچنین شیوع بیماری کرونا، موجب کاهش درآمدهای دولت شده است، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با درک این موضوع سعی خود را در پرداخت مالیات تشخیصی، معطوف نموده است. این رویکرد باعث شده است که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، از سوی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان مودی نمونه مالیاتی اعلام شود.
وی در پاسخ به این سوال که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به دنبال افزایش و توسعه پهنههای معدنی است، آیا آن شرکت از محل سود سهام خود، در این راستا نیز سرمایهگذاری خواهد کرد و در صورت سرمایهگذاری، میزان آن چقدر است، گفت: برنامه تامینمالی و تجهیز منابع ورود نقدینگی برای مصارف اجرای طرحهای توسعهای، مشتمل بر اخذ تسهیلات از سیستم بانکی، انتشار اوراق صکوک و استفاده از مطالبات حال شده سهامداران (ناشی از توزیع سود و تبدیل آن به افزایش سرمایه) میباشد. سابقه افزایش سرمایههای محقق شده چادرملو از ابتدا و تاکنون بیانگر این موضوع میباشد که در کنار انواع روشهای بهکارگرفته شده برای تامین نقدینگی شامل اخذ تسهیلات و انتشار اوراق صکوک، استفاده از تبدیل مطالبات حال شده سهامداران به افزایش سرمایه، به عنوان یک رکن اساسی بوده است. برنامه افزایش سرمایه شرکت با استفاده از مطالبات حال شده و آورده نقدی سهامداران تا مبلغ۶۷ هزار میلیارد ریال در مجمع عمومی فوقالعاده مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۹۷ به تصویب رسیده و تاکنون به میزان ۵۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال آن محقق شده است. با توجه به اعلام برنامههای توسعهای شرکت در مجمع عمومی عادی مورخ ۰۴/۰۴/۱۳۹۹، مجمع مذکور افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۵۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به۱۰۰ هزار میلیارد ریال از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی سهانداران (اجرایی شدن در سال ۱۳۹۹) با رعایت تشریفات قانونی و طرح موضوع در مجمع عمومی فوقالعاده آتی را پیشنهاد نمود. در همین راستا این پیشنهاد در دستورکار هیاتمدیره قرار گرفته و عملیات اجرایی آن آغاز شده است. بخشی از منابع حاصل از این افزایش سرمایه برای مصارف طرحهای توسعهای مربوط به استفاده از پهنههای جدید معدنی، بهکار گرفته خواهد شد. با توجه به گستردگی برنامههای شرکت در این خصوص، هیاتمدیره اعتقاد دارد که در تکمیل منابع نقدینگی مورد نیاز، کماکان احتیاج به استفاده از افزایش سرمایه در سنوات آتی خواهد بود و برنامههای افزایش سرمایههای آتی را نیز در زمان خود ارائه خواهد نمود.
معاون مالی و اقتصادی چادرملو در خصوص نحوه، زمان و چگونگی ورود شرکتهای غیربورسی وابسته به شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، گفت: در حالحاضر شرکت فولاد شاهرود که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو یکی از سهامداران عمده شرکت فوق میباشد ، موضوع ورود شرکت مذکور به جرگه شرکتهای پذیرفته شده در بورس، در دست اقدام میباشد. در آینده نزدیک شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان نیز اقدامات خود برای ورود به بورس را عملیاتی مینماید. همچنین شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه، با حصول شرایط در آیندهای نه چندان دور، مقدمات ورود به بورس را اجرایی خواهد نمود. رویکرد ورود شرکتهای فرعی، تابع و وابسته به بورس، برخاسته از اراده سهامدران شرکتهای یاد شده میباشد.
وی همچنین در ادامه میزان سرمایهگذاری مورد نیاز برای اجرای پروژههای مختلف را مورد اشاره قرار داد و افزود: در مورد طرحها و برنامههای آتی این شرکت در دورنمای پنج سال، ۷ فعالیت مهم در دست مطالعه، برنامهریزی و اجرا میباشد :
– تداوم عملیات آمادهسازی و انجام اکتشاف مقدماتی، تفصیلی و دستیابی به توده معدنی در معدن D19 با همراهی و مشارکت شرکت سنگآهن مرکزی ایران که منابع مورد نیاز آن به قیمتهای تاریخی در گزارش توجیهی اعلام شده است.
– تداوم تکمیل طرح احداث یک واحد ۱۰ مگاواتی نیروگاه خورشیدی در جوار نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی شرکت با سرمایهگذاری ۶ میلیون یورو و توسعۀ نیروگاههای مشابه تا میزان ۱۰۰ مگاوات، با سرمایهگذاری ۵۰ میلیون یورو.
– تداوم تکمیل طرح احداث کارخانۀ گندلهسازی “شماره ۲” با ظرفیت تولید سالیانه پنج میلیون تن در مجتمع صنعتی چادرملو و با سرمایهگذاری اصلاح شده چهل هزار میلیارد ریال.
– طرح احداث کارخانه تولید فروآلیاژها (فرومنگنز پرکربن و فروسیلیکو منگنز) با ظرفیت حداقل ۵۰ هزار تن و قابل ارتقاء تا ۱۰۰ هزار تن در سال و با سرمایهگذاری ۴۰ میلیون یورو.
– مطالعه ایجاد شرکت حمل و نقل ریلی برای تأمین زیرساختهای حمل مواداولیه و محصولات.
– مشارکت با شرکت آهن و فولاد غدیرایرانیان در احداث کارخانههای کنسانتره و گندله به ظرفیت چهار میلیون تن در سال و در قالب تأسیس شخصیت حقوقی جدید.
– مشارکت در ایجاد واحدهای تولید کنسانتره، گندله و آهناسفنجی در سایر مناطق معدنی.
مجموع نقدینگی مورد نیاز اجرای طرحهای و برنامههای آتی این شرکت، در برآوردهای اولیه و با قیمتهای ثابت روز، به میزان ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار میلیارد ریال میباشد.
سیدی در پایان در مورد اصلیترین انتظارات از مسؤولان دولتی برای رفع مشکلات و ایجاد تحول به لحاظ مالی و اقتصادی در اینگونه واحدها تصریح کرد که: آنچه که اراده مدیران بخش خصوصی را به اجرای فعالیتهای توسعهای مصمم میسازد، همراهی و یاری مسئولان دولتی است. چنانچه حداقل در بستر قوانین موجود که کافی هم به نظر نمیرسد، این رویکرد نزد مسئولان دولتی مفروض باشد که رونق بخشی به فعالیت بخش خصوصی، موتور محرکه اقتصاد خواهد بود و این رویکرد از حالت اعتقاد به حیطه و ورطه عمل معطوف گردد، یقینا رونق اقتصادی محقق خواهد شد. لازم است کلیه قوانین دست و پاگیر و تهدید کننده غیرضرور از سر راه فعالیتهای بخش خصوصی برداشته شده و نظارتهای لازم دولت در قالب پیشنهاد لوایح قوانین مستحکم اجرایی شود. در این حالت ضمن تشویق بخش خصوصی دارای اهلیت به انجام سرمایهگذاریهای مفید، منافذ بروز فساد احتمالی نیز مسدود خواهد شد.