مهندس بابک علیزادشهیر در گفتوگو با ماهنامه تخصصی پردازش اعلام کرد
با توجه به نیاز ارزی کشور و با وجود برنامه افزایش ظرفیت تولید “فولاد صنعتبناب” به دو میلیون تن
دولت با حذف قوانین دست و پا گیر راه صادرات فولاد را هموار کند
موضوع پرداخت دیون مجتمع فولاد صنعت بناب توسط بانک گردشگری به سایر بانکها، چگونگی اجرای طرحهای توسعه و تلاش برای رساندن ظرفیت کارخانه مجتمع فولاد صنعتبناب به بیش از دو میلیون تن در آینده نزدیک، لزوم خودداری از الزام فولادسازان به عرضه محصولات خود در بورس، ضرورت هموار کردن راههای صادرات فولاد به خارج از کشور و… از جمله موضوعاتی بود که در گفتوگوی مهندس بابک علیزادشهیر، مدیرعامل شرکت فولاد صنعتبناب با ماهنامه تخصصی پردازش مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نظر به اهمیت و جایگاه این شرکت در عرصه اقتصادی و توسعه منطقه، متن کامل این گفتوگو به چاپ رسیده که باهم میخوانیم.
مدیرعامل شرکت فولاد صنعتبناب با اعلام اینکه بانک گردشگری با تقبل پرداخت دیون سایر بانکها و با تلاش برای تامین سرمایه در گردش، درصدد افزایش ظرفیت و اجرای سریعتر طرحهای توسعه است، گفت: هدف از تاسیس این شرکت در منطقه شمالغرب کشور، گسترش صادرات به کشورهای منطقه بوده که علیرغم وجود مشکلات متعدد در کشور عراق (در دو دهه گذشته)، در صورت رفع موانع داخلی میتوان میزان صادرات را به نحو شایستهای گسترش داد.
علیزادشهیر با تاکید بر اینکه با پرداخت دیون سایر بانکها توسط بانک گردشگری در حال حاضر در بهترین وضعیت تولید و ایجاد اشتغال قرار داریم به اجرای طرحهای توسعه و افزایش ظرفیت تولید محصولات ذوب و نوردی این مجموعه تا دو میلیون تن در سال اشاره کرد و افزود: این شرکت در ماههای اخیر با ثبت دو رکورد جدید، میزان تولید را بهطور چشمگیری افزایش داده، بهگونهای که در خرداد امسال با تولید ۳۵ هزار و ۹۰۳ تن ذوب و ۴۰ هزار و ۱۶۶ تن نورد (جمعا ۷۶ هزار و ۶۸ تن) رکورد تولید را شکست. این در حالی است که امسال با برنامهریزیهای انجام شده قرار است با افزایش دو و نیم برابری نسبت به سالگذشته، ۸۰۰ هزار تن در بخش نورد و ۴۵۰ هزار تن ذوب (جمعا یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن محصول) تولید شود.
وی با اعلام اینکه مجمع فولاد صنعتبناب در حال حاضر دارای ۷ خط نوردی است که برنامه ۸۰۰ هزار تنی صرفا برای سه خط تولید است، تصریح کرد که این شرکت با بهرهگیری ار خطوط فعال خود در سال ۹۸ بالغ بر ۴۹۳ هزار تن محصول (۲۶۸ هزار و ۷۵۰ تن ذوب و ۲۲۴ هزار و ۷۵۳ تن نورد) را تولید کرد که پیشبینی میشود امسال با تدابیر اتخاذ شده، میزان یاد شده به دو و نیم برابر سال گذشته افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت فولاد صنعتبناب با تشریح وضعیت کلی کارخانه و با تاکید براینکه فولاد صنعتبناب با بهرهگیری از کارخانه القایی ۲۰۰ هزار تنی و کوره قوسالکتریکی ۴۰۰ هزار تنی خود جمعا ۴۵۰ هزار تن محصول تولید خواهد کرد، تصریح کرد که با توجه به وجود زیرساختهای لازم برای کارخانه قوس “شاهین” که دارای یک کوره ۵۰ تنی است، یک کوره ۷۰ تنی نیز طراحی و نصب خواهد شد که با بهرهگیری از آنها، روند افزایش تولید از سرعت بالایی برخوردار میشود.
به گفته علیزادشهیر، واحد ذوب شاهین با ظرفیت تولید ۴۰۰ هزار تن در سال، توان تولید انواع شمش (بیلت) فولادی (۱۵۰ * ۱۵۰ به طول ۱۲ متر) را داراست.
وی با تاکید بر اینکه حداکثر طی ۱۸ ماه آینده با اجرای طرحهای توسعه، ظرفیت این کارخانه از ۴۰۰ هزار تن ذوب به ۸۵۰ هزار تن افزایش مییابد، اجرای یک مگاپروژه در کارخانه “گسترش شهریار” این مجموعه را مورد اشاره قرار داد و افزود: در این مگاپروژه علاوه بر واحد ذوب با ظرفیت یک میلیون و ۴۵۰ هزار تن و با یک کوره قوس ۱۷۰ تنی ،دو خط نورد سنگین ۷۰۰ هزار تنی نیز احداث خواهد شد. درمجموعه فوق خط نوردی برای تولید تیرهای بالپهن سنگین و خط نورد سنگین دیگری برای تولید ورق از اسلب با ضخامتهای مختلف (شامل نورد سرد و گرم) طراحی شده است.
لازم به ذکر است، در پروژه گسترش “فولاد صنعتشهریار” همچنین مقرر شده علاوه بر خط ذوب قوس فوق با ریختهگری پیوسته هفت خطه، دو خط نورد گرم پیوسته با هدف تولید شمش فولادی، و پروفیلهای سنگین و نیمه سنگین Hو ورق با ضخامت های مختلف تولید شود. ظرفیت اسمی این شرکت دو میلیون و ۸۵۰ هزار تن در سال میباشد. در حالحاضر در این مجتمع، انواع شمش فولادی غیرآلیاژی از سایز ۱۲۵ الی ۱۵۰ میلیمتر در طولهای ۶ و ۱۲ متر تولید میشود.
مدیرعامل مجتمع فولاد صنعتبناب برآورد هزینه مورد نیاز برای اجرای این مگاپروژه را ۵۰۰ میلیون یورو اعلام کرد و خاطرنشان ساخت که برنامه دیگر ما، ساخت کارخانه اکسیژنپلنت با ظرفیت ۹۰ میلیون نرمال مترمکعب در سال است که در همان محل مگاپروژه گسترش صنعت شهریار و با هزینهای بالغ بر ۴۰ میلیون یورو در حال برنامهریزی است.
وی همچنین ساخت کارخانه تولید فروسیلیکو منگنز و فرومنگنز با سرمایهای حدود ۵۰ میلیون یورو را از دیگر برنامهها دانست و گفت: در کنار این پروژهها، کارخانههای کوچک دیگری جهت تولید نسوز، فرآوری آهک و دولومیت در دستورکار است.
علیزادشهیر ورود به بورس را هدف مهم بعدی پس از اصلاح ساختار مالی عنوان کرد و افزود: در سال آینده گام اول یکی از شرکتهای اقماری (فولادصنعت سهند) وارد بورس میشود.
وی برنامه امسال صادرات این شرکت را مورد اشاره قرار داد و با اعلام اینکه در سال گذشته در مجموع ۱۰۰ هزار تن محصول فولادی در منطقه صادر شده، پیشبینی کرد که با اقدامات صورت گرفته و برنامهریزیهای انجام شده، میزان صادرات تا پایان سال به ۳۰۰ هزار تن فقط در مجتمع فولاد صنعت بناب افزایش یابد.
مدیرعامل مجتمع فولاد صنعتبناب در ادامه موضوع تامین مواداولیه این شرکت را یادآور شد و در خصوص چگونگی تهیه مواداولیه مورد نیاز گفت: در راستای تامین زنجیره فولاد، با بهرهگیری از معدن شماره۵ گلگهر (ماهان سیرجان) با ظرفیت ۵/۲ میلیون تن استخراج سنگآهن مگنتیتی و تولید آهناسفنجی در کارخانه احیااستیل بافت به ظرفیته ۸۰۰ هزار تن در سال بخشی از مواداولیه مورد نیاز این شرکت تامین میشود.
علیزادشهیر با اشاره به اینکه در حالحاضر ظرفیت نورد مجتمع فولاد صنعتبناب تقریبا بیش از سه برابر ظرفیت ذوب است، از وجود برخی مشکلات عدیده در زمینه تامین شمش خبر داد و با تاکید بر اینکه در منطقه آذربایجان کارخانجات نوردی متعددی وجود دارند که مشکل تهیه شمش را تشدید کرده است، موضوع اجباری شدن عرضه محصولات در بورس را عاملی جهت کاهش صادرات دانست و تصریح کرد که وقتی شمش از بورس خریداری میشود به دلیل واقعشدن کارخانه در شمالغربی کشور (دوری از مراکز تولید شمش)، هزینه مضاعف و مجددی را بر ما تحمیل و مشکل را دوچندان و زمینه کاهش سودآوری را فراهم میکند.
وی با اعلام اینکه نقطهقوت ما صادرات است و وجود چنین موانعی عملا موضوع عرضه در بورس را به پاشنهآشیل شرکت تبدیل کرده، افزود: تمام این موانع در حالی صورت میگیرد که بیشتر پروژههای عمرانی در مناطق مرکزی و جنوب کشور واقع شده، ضمن آنکه به دلیل سردسیر بودن منطقه، بیش از چند ماه در سال نیز فعالیتهای ساختمانی و عمرانی در منطقه متوقف میشود.
مدیرعامل فولاد صنعتبناب با تاکید براینکه در شرایط تحریمهای ناجوانمردانه فعلی و مشکلات ارزی به وجود امده برای کشورمان، باید زمینه صادرات بیش از هر زمان دیگری مهیا گردد، گفت: دولت درحالی ما را مجبور به عرضه ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما میکند که تعمیر، نگهداری و اجرای طرحهای توسعه نیاز به ارز دارد. بنابراین وقتی این واحد صنعتی میتواند ارز مورد نیاز جهت اجرای طرحهای توسعه را تامین کند، ارایه ارز به سامانه نیما و سپس دریافت مجدد، آنهم با قیمت بالاتری و با گذشت زمان زیاد، ضمن افزایش هزینههای تولید، در تضاد با اجرای طرحهای توسعه، افزایش تولید و اشتغالزایی است.
شایان ذکر است، فولاد صنعتبناب فقط برای اجرای طرح توسعه کارخانه گسترش شهریار علاوهبر اشتغال ۱۲۰۰ نفری موجود، بالغ بر یک هزار نیروی جدید در سال های آتی جذب خواهد کرد.
گفتنی است، جذب نیروی این کارخانه عمدتا از فارغالتحصیلان بومی دانشگاههای منطقه و با هدف ایجاد اشتغال بیشتر و رفع محرومیت خواهد بود.