نگاهى تحليلى به بازار جهانى آلومينيوم در شرايط كرونايى؛
حجم توليد آلومينيوم تغييرى نكرده اما قيمت و تقاضا نوسان دارد
(قسمت اول)
تولید جهانی آلومینیوم پایه شاهد کاهش محدودی علیرغم پایین بودن تقاضا به دلیل همهگیری کووید ۱۹ بوده است.
ماهنامه تخصصی پردازش: امسال بیش از آن چه پیشبینی میشد، سالی چالشبرانگیز برای بازارهاي جهانی به دلیل همهگیری کووید ۱۹ بود که به تقاضای آلومینیوم در سراسر جهان آسیب شدیدی وارد کرده است. به گفته یانگ کائو (Yang Cao) تحلیلگر ارشد فستمارکتس، در حالی که تقاضا همچنان با استمرار همهگیری ویروس در رکود به سر میبرد اما عرضه آلومینویم تا حد زیادی ثابت مانده است که این به دلیل هزینه بالا ظرفیت بلا استفاده است. او خاطرنشان میسازد که این موضوع باعث مازاد زیادی ميشود.
کائو میگوید: «اگرچه همهگيري بيماري حسي منفي را با خود به بازار آورد اما قيمتهاي امسال آلومينيوم در رأس فلزات پايه بودهاند. اين به دليل تزريق انبوه نقدينگي توسط دولتها بوده که باعث سرازير شدن پول نقد به بازار مالي شده است. قيمت روز بازار بورس فلزات لندن در تاريخ ۲۰ اوت بر روي عدد هر تن يک هزار و ۷۵۵ دلار و ۵۰ سنت بسته شد که بالاتر از يک هزار و ۶۲۱ دلار در هر تن در ماه قبل بود.»
“جان ماترسول” (John Mothersole) مدير تحقيقات خدمات قيمتگذاري و خريد “آياچاس مارکيت” (IHS Markit) خاطرنشان ميسازد که اين امر تحت حمايت بخشي از دادههاي ترغيبکننده در ارتباط با ورود مس چين به بازار است: «فلزات پايه و ديگر کالاها نشانگر آن چه هستند که در چين رخ ميدهد و اين خود الگويي براي آن چيزي است که احتمالاً در جهان رخ خواهد داد.»
از آن جا که رقابت جاري قيمتها عمدتاً به دليل سفتهبازيها است، کائو ميگويد که قيمت آلومينيوم ميتواند به تدريج تا پايان سال بهبود يابد ضمن اين که در سال ۲۰۲۱ با بهبود تقاضا، قيمتها نيز بهبود خواهند يافت.
“ژان سباستين ژاک” (Jean – Sebastien Jacques) مديرعامل “ريو تينتو” در طول يک ويدئو کنفرانس پيرامون درآمد نيم سال اخير اين شرکت اظهار داشت: «ما در دوراني بيسابقه هستيم. صنعت ما تحت تأثير شوکهاي عرضه و تقاضا در مقياسي است که هرگز پيش از آن مشاهده نشده بود.»
شرکت “سوکدن فايننشال” (Sucden Financial) در آخرين گزارش سهماهه فلزات خود اظهار داشت: «همهگيري کوويد ۱۹ يک رخداد به شدت مختلکننده بوده که شوکي چندجانبه را بر سيستم اقتصادي جهان تحميل کرده است.» در نتيجه، “ژئوردي ويلکس” (Geordy Wilkes) رييس بخش تحقيقات اين شرکت ميگويد تقاضاي جهاني براي آلومينيوم بسيار ضعيف بوده است. البته، او ميگويد تعيين دقيق مصرف آلومينيوم دشوار است به ويژه با توجه به اتخاذ رويکردهاي متفاوت در قبال تعطيليهاي مرتبط با همه در سراسر جهان که باعث تفاوت ميان مناطق مختلف و کشورهاي مختلف شده است.
در تمامي مناطق مختلف جهان ـ چين، اروپا و آمريکا ـ کاهشي در فعاليتها در تمامي محيطهاي توليدي و عمراني رخ داده که “مايکل ويدمر”(Michael Widmer)، استراتژيپرداز فلزات بانک آمريکا “مريل لينچ”(Bank of America Merrill Lynch (BAML)) ميگويد باعث کاهش تقاضاي آلومينيوم در همه جا شده است. در حقيقت، او معتقد است که تنها بخش مصرف نهايي آلومينيوم که حداقل اندکي پيشرفت را نشان داده، بخش بستهبندي است. اکنون شرايطي پيچيده وجود دارد به طوري که فويل و ديگري محصولات بستهبندي مورد استفاده در خانهها شاهد تقاضايي بهتر از بستهبندي عمومي براي محصولات غذايي هستند به ويژه اين که در دوران همهگيري، غذاي بيشتري در داخل منازل تهيه ميشود.
“ژاکوب استاشلوم” (Jakob Stuashlom) مديرمالي ريو تينتو ميگويد در حالي که صنعت آلومينيوم با چالشهاي اساسي در سال ۲۰۲۰ روبرو بود، اما همهگيري کوويد ۱۹ فشار ديگري را بر اين صنعت افزود.
“پال کيلدمو” (Pal Kildemo) نايبرييس و مديرمالي “نورسک هيدرو اياساي”(Norsk Hydro ASA) ميگويد: «اکثر افراد با همهگيري بيماري غافلگير شدند. در حالي که هرساله اتفاقي جديد رخ ميدهد، اما امسال شرايط متفاوتتري رخ داده است. ما مطمئن نيستيم که سهماهه چهارم شرايط را بهتر سازد اما باور داريم که تقاضايي قويتر از آن چه که در سهماهه دوم تجربه کرديم، رخ خواهد داد.»
کائو ميگويد کل مصرف آلومينيوم در جهان ۱۵ ميليون و ۲۶۴ هزار تن در سهماهه دوم سال ۲۰۲۰ بود که ۷/۷ درصد کمتر از ۱۶ ميليون و ۵۳۰ هزار تن در سال قبل بوده است. مصرف آلومينيوم چين در طول اين سهماهه ۴/۲ درصد پايينتر از ۹ ميليون و ۳۱۵ هزار تن و ميزان تقاضاي آلومينيوم در سهماهه دوم در مابقي جهان، ۱۲/۱درصد کمتر از ۶ ميليون و ۳۴۵ هزار تن در مدت مشابه سال ۲۰۱۹ بود. در عين حال، او انتظار دارد تقاضاي جهاني آلومينيوم براي کل سال ۲۰۲۰، ۷/۲ درصد کمتر از سطح ۲۰۱۹ باشد به طوري که چين شاهد کاهش ۳/۵ درصدي خواهد بود اما ميزان کاهش در مابقي جهان با ۱۲ درصد کاهش به ۲۴ ميليون و ۸۲۰ هزار تن برسد.
ويلکس ميگويد: «ما شاهد علائمي دال بر پيشرفت در چند ماه گذشته بر پايه اين حقيقت بودهايم که تعطيليهاي کمتري وجود داشته و محرکهاي بيشتري در سراسر جهان تزريق شدهاند.» البته، او نميداند در نيمه دوم سال، چه ميزان بهبود ميتواند زيانهاي رخ داده در نيمه نخست سال را جبران کند يا آيا تقاضا ثابت خواهد ماند يا خير به ويژه با توجه به اين که او باور دارد بخش زيادي از معيارهاي محرک اخير در بلندمدت غيرقابل جايگزيني هستند.
ژاک ميگويد: «روشن است که همهگيري کوويد ۱۹ مدتها با ما خواهد بود لذا به سختي ميتوان گفت شکل بهبود شرايط چگونه خواهد بود. بزرگترين سوال، نحوه هزينهکرد مصرفکنندگان در سراسر جهان و نرخ بازگشاييها به صورت کشور به کشور و همچنين ريسک موجهاي بعدي بيماري است.»
بهبود چين
به گفته کائو، نرخ بهبود منطقه به منطقه متفاوت است و در حالي که شرايط بازار در چين رو به بهبود است، مابقي جهان همچنان با آسيبهاي شديد ناشي از همهگيري کوويد ۱۹ روبرو هستند. ماترسول ميگويد تعجبآور نيست با توجه به اين که چين نخستين کشور تحتتأثير همهگيري بود، دست به اولين تعطيليها و اولين بازگشاييها زد. او ميگويد: «به نظر ميرسد آنها در کنترل گسترش ويروس خوب عمل کردهاند و تدابير بازگشايي آنها باعث از سرگيري اقتصاد اين کشور به شکلي معقول شده است.»
در نتيجه، سرعت تقاضاي آلومينيوم چين دوباره بالا رفته و حتي در سهماهه دوم قويتر از آن چيزي بود که بازار انتظار داشت و اين عمدتاً به دليل ترکيب افزايش تقاضا، محرکهاي دولتي در بازارهاي مختلف مصرف از جمله تجهيزات عمران و حمل و نقل و برخي تدابير انبارسازي آلومينيوم بود که به گفته کيلدمو باعث يک وضعيت مازاد عرضه اين فلز نسبت به پوياييهايي هستند که بازار نشان ميدهد.
او خاطرنشان ميسازد در حالي که حتي در چين نيز اکثر بازارهاي مصرف نهايي همچنان با سطوح سال ۲۰۱۹ فاصله دارند، اين در مورد بخش خودروسازي مصداق ندارد که در آن، علاوه بر افزايش تقاضا، يارانهها براي خودروهاي برقي و به طور کلي براي خورد محرک تقاضاي مصرفکنندگان بوده است. در حقيقت، بر اساس اعلام انجمن توليدکنندگان خودروي چين، توليد خودرو در اين کشور شاهد رشد ۶/۳ درصد ماهانه و ۲۲/۵ درصد سالانه در ماه ژوئن بود ضمن که رشد ميزان فروش نيز ۴/۸ درصد ماهانه و ۱۱/۶ درصد سالانه بود.
کيلدمو خاطرنشان ميسازد که توليد بيشتر خودروهاي برقي و هيبريدي مشخصاً براي صنعت آلومينيوم مثبت بوده به ويژه با توجه به نياز به وزن سبک اين خودورها براي جبران وزن باتري و افزايش بُرد مسافت آنها.
بخش عمران و ساختمان چين نيز قوياً بهبود يافته هر چند که بخش عمران چين در ماه مه تنها ۳ درصد بالاتر از سال پيش بود. ويلکس ميگويد تا به امروزه اين رقم ۱۳ درصد پايينتر از پنجماهه نخست سال گذشته عليرغم محرکهاي جديد دولت بوده است. او ميگويد در حالي که هدف تدابير محرک در بخش عمران به ويژه زيرساختها کارآيي داشته اما مسئله آن است که شرايط چين به شدت شکننده است و نگرانيهايي درباره حباب داراييهاي آن وجود دارد به طوري که دولت تصميم گرفته برخي محرکهاي قبلاً اعلام شده را بازپس بگيرد.
ويلکس با اشاره به اين که فروش زمين در چين در ماه مه ۳۶ درصد بالاتر از مدت مشابه سال قبل بود، ميگويد: «ما شاهد رشد در بازار هستيم که ميتواند براي تقاضاي آلومينيوم مثبت باشد.»
ماترسول ميگويد تدابير مالي و پولي چين حامي رشد سرمايهگذاريهاي هدفمند براي قطارهاي پر سرعت هستند که يک مصرفکننده بزرگ موجودي آلومينيوم براي شبکه الکتريکي آن است از جمله سرمايهگذاري در خطوط انتقال که در آن کابلهاي آلومينيومي استفاده ميشوند. او ميگويد: «چين به تازگي تعرفه برق را به ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش داده که کمک بزرگي به توليد آلومينيوم خواهد بود.»